Antena LIVE

Curs valutar

Simulare Bacalaureat 2025. Elevii susţin azi proba la alegere a profilului, la una dintre cele 10 materii din metodologie

Simularea la Bacalaureat 2025 a continuat miercuri, 26 martie, cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării după ce, luni şi marţi, elevii de clasa a XII-a au susținut testarea la limba și literatura română şi cea la matematică sau istorie pentru Bacalaureat 2025. Elevii au avut de ales între următoarele probe, în funcţie de profilul lor: fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie. Conform calendarului simulărilor, publicat de Ministerul Educației, rezultatele vor fi comunicate pe 8 aprilie. 

De la 26.03.2025, 07:48
WhatsApp
Simulare Bacalaureat 2025 - Proba la alegere a profilului Shutterstock

Simulare Bacalaureat 2025. Emoții pentru elevii de clasa a XII-a care, astăzi, 26 martie, susțin simularea probei la alegere a profilului. 

Luni a avut loc proba de Limba și literatura română, la care au participat, potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, peste 101.000 elevi din totalul celor circa 123.000, câți s-au înscris pentru susținerea probelor. Rata de prezență a fost 82%, din examen fiind eliminat un elev, pentru tentativă de fraudă.

Vezi aici ► Subiectele primite de elevi la română, prima probă scrisă din cadrul simulării la Bacalaureat 2025 

Iar marţi, la simularea probei obligatorii a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat 2025, au fost prezenţi circa 100.000 elevi (81%) din totalul celor peste 123.000 de elevi cărora li se adresează această simulare. Un elev a fost eliminat în urma unei tentative de fraudă.

Vezi aici ► Subiectele primite de elevi la matematică şi istorie, a doua probă scrisă din cadrul simulării la Bacalaureat 2025 

Simularea la Bacalaureat pentru elevii clasei a XII-a reprezintă un exercițiu important în pregătirea pentru examenul final, oferindu-le oportunitatea de a se familiariza cu structura subiectelor și cu regulamentul de desfășurare a probelor. Pentru anul 2025, ministerul Educației a stabilit un calendar și o serie de proceduri menite să asigure desfășurarea optimă a acestei evaluări. Vezi aici ► ghidul informativ privind evaluarea digitalizată a lucrărilor 

Disciplinele la care se organizează simularea la Bacalaureat pentru absolvenții clasei a XII-a, în anul școlar 2024 - 2025, sunt:

- limba și literatura română - proba E)a

- limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

- proba E)b), matematică, istorie

- proba E)c), fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie

- proba E)d).

Vezi aici ► programele valabile pentru simularea Bacalaureatului 2025

Testările vor continua, pe 26 martie, cu proba la alegere a profilului și specializării, iar joi, 27 martie, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate doar elevilor, pe 8 aprilie, și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ liceal prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în cadrul consiliilor profesorale. Obiectivul urmărit: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din sesiunile iunie și iulie - august 2025. Notele nu vor fi trecute în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog. Simularea se va desfășura în 1.318 unități de învățământ liceal.

Subiecte matematică simulare Bacalaureat 2025

Proba la matematică începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. Ministrul Educației a anunțat că subiectele la matematică sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. Pentru simularea la Bacalaureat 2025, subiectele la matematică sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Subiectele pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naționale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15:00 (după încheierea probelor) ► aici 

Subiectele pentru proba scrisă la matematică se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criteri:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de MECTS;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore.

Simulare Bacalaureat 2025. Desfășurarea probei scrise la alegere

Accesul elevilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Colţul colii tipizate va fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţi din săli au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiuni care urmează a fi sigilată. Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţi au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioară se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea. Candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne marcate cu ştampila "Bacalaureat 2011 - CE." câte le sunt necesare. Pentru lipirea colţului lucrări se va folosi lipici sau acelaşi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judeţ.

Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrări scrise respective. După anunţarea variantei de subiect extrasă de Comisia Naţională de Bacalaureat, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul candidaţilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli. Asistenţii primesc subiectele multiplicate, în plicuri sigilate, de la preşedinte, vicepreşedinte, secretar sau un membru al comisiei şi le distribuie fiecărui candidat. La încheierea acestor operaţiuni, începe rezolvarea subiectelor. Timpul destinat elaborării lucrării scrise la matematică este de 3 ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii elevi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. 

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea celor 3 ore, pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.

Ce le este interzis elevilor

Se interzice candidaţilor la simularea examenului de Bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Elevii care refuză depozitarea acestor obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen. Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, dispozitive tip IoT, precum şi orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul. Se interzice candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care încalcă aceste reguli sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului naţional de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii "eliminaţi din examen" nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului naţional de bacalaureat.

Baremul de corectare

Conform ORDINULUI privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat național, baremele de evaluare şi de notare se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.

După finalizarea probelor, ministerul Educației publică baremele de corectare, care detaliază modul de acordare a punctajelor pentru fiecare cerință. Acestea asigură transparența și obiectivitatea procesului de evaluare. Elevii și profesorii pot accesa baremele pe platforma oficială a subiectelor de examene naționale. 

Rezultate simulare Bacalaureat 2025

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 8 aprilie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afișare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare.

Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.

Calendarul simulării Bacalaureat 2025

Calendar Bacalaureat 2025 – sesiunea iunie-iulie

Calendar Bacalaureat 2025 – sesiunea august

Pe bacalaureat.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a XII-a: subiecte, barem şi rezultate simulare BAC 2025. Simularea Bacalaureatului este unul dintre cele mai importante teste pentru elevii de liceu, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele școlare în perspectiva examenului din această vară. 

Rata de promovare la simularea de anul trecut a fost de 79% la Limba română, 68% la Matematică, iar proba la alegere 71%. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

simulare bacalaureat bacalaureat 2025 bac 2025 subiecte biologie fizica chimie geografie
Întrebarea zilei
Vă planificaţi vacanţa în funcţie de situaţia politico-economică din ţară?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți...
Fanatik.ro
Publicat 12.05.2025
Vești RELE pentru patru zodii! Camelia Pătrășcanu, despre Mercur în Taur, în...
Gandul
Publicat 12.05.2025
O boală ucigașă străveche devine tot mai rezistentă la antibiotice....
Adevărul
Publicat 12.05.2025
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții...
A1
Publicat 12.05.2025
Horoscopul zilei de 13 mai 2025. Racii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.05.2025
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani!...
spynews.ro
Publicat 12.05.2025
Roxana Nemeș, însărcinată în luna a cincea: Trăiesc un miracol în fiecare...
Kudika
Publicat 12.05.2025
Cotele la pariuri s-au modificat drastic în bătălia George Simion - Nicușor...
GSP
Publicat 11.05.2025
Insula secretă din Grecia care întrece Santorini și Mykonos. Este o oază de...
Click.ro
Publicat 12.05.2025
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Useit
Publicat 12.05.2025
Ce vor face banii tăi în 2025: 5 mega-trenduri economice care îti pot schimba...
Money.ro
Publicat 09.04.2025
Ce nume se vehiculează să preia rolul lui Călin Georgescu. ANALIZĂ
libertatea.ro
Publicat 10.03.2025
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”....
ZU
Publicat 12.05.2025
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Hello taste
Publicat 12.05.2025
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Deparinti
Publicat 12.05.2025
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu...
Happy
Publicat 12.05.2025
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de...
BZI
Publicat 09.05.2025
Alexandra, o tânără studentă la Drept, a murit chiar de ziua ei, la 22 de ani....
DIVA
Publicat 14.04.2025
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de...
Medicool
Publicat 12.05.2025
OSZAR »