Antena LIVE

Curs valutar

Video

5 secunde care au costat peste 5 miliarde de euro. Anchetă pentru acte teroriste după blackout-ul din Spania

Anchete la cel mai înalt nivel, inclusiv pentru act terorist, după blackout-ul care a afectat peste 50 de milioane de oameni în Spania, Portugalia şi sudul Franţei. Şapte persoane au murit din motive direct legate de criza din sistemul energetic. Alimentarea cu energie electrică a revenit la normal, dar nici până acum nu se cunoaşte cauza penei uriaşe de curent. Principalele ipoteze luate în calcul sunt un atac cibernetic sau o superproducţie de energie verde, care nu a putut fi stocată şi a blocat reţeaua. Pagubele se ridică la peste 5 miliarde de euro.

De la 30.04.2025, 08:34
WhatsApp
Vezi și:

Realimentarea cu electricitate a fost întâmpinată cu urale şi aplauze de mii de oameni. Ieri, la ora şapte dimineaţa, 99% din teritoriul Spaniei revenise la normalitate, după 20 de ore de viaţă ca la începutul secolului trecut. Lipsite de curent electric, oraşele s-au cufundat în beznă şi linişte la căderea nopţii. Brusc, milioane de oameni s-au trezit că nu mai pot beneficia de confortul unei seri normale de luni şi au fost nevoiţi să se descurce cum pot.

Premierul Spaniei: "Analizăm şi investigăm acele 5 secunde"

Rafturile magazinelor s-au golit imediat de alimente, conserve, baterii şi alte lucruri esenţiale. "Această situaţie a creat o panică de nedescris. unul dintre cele mai mari lanţuri alimentare din Spania, unde se dădeau produse pe gratis. Aceste produse fiind anunţate în timpul cumpărăturilor când nu mai era curent. Ulterior, am observat că oamenii îşi însuşeau mai multe produse", spune un român stabilit în Spania. Sute de români din Portugalia au avut şi ei de suferit. Actriţa Laura Cosoi a avut parte de o adevărată aventură, chiar la finalul vacanţei. "Nu aveam semnal la telefon, nu aveam curent, nu aveam internet, totul era blocat în jurul nostru, aeroportul era în beznă, noi eram în beznă pentru că nu ştiam ce să facem ca să ajungem acasă. Mă simţeam ca în filmele apocaliptice", a declarat Laura Cosoi.

"Mergem pe jos la aeroport. Abia am reuşit să găsim un taxi. Nu poţi să mai comanzi, că nu mai merge reţeaua de telefonie mobilă, totul este la pământ", a declarat medicul Mihai Dascălu. "Benzinăriile au fost închise, nu am putut alimenta. A trebuit să predăm maşina la rent-a-car, iar la întoarcerea spre Lisabona a trebuit să facem autostopul", a declarat Laurenţiu, român stabilit în Spania. O situaţie cu adevărat dramatică a avut loc în spitale. Pana de curent a provocat pierderi economice de peste 5 miliarde euro. Zeci de ore mai târziu, cauza reală nu este clară.

La 12 şi 33 de minute, ora locală, consumul de energie pe teritoriul Spaniei era de 28 de gigawaţi. Dar producţia era mai mare cu 15 gigawaţi. Ca să vă faceţi o idee, asta înseamnă puterea a 20 de reactoare de la Cernavodă, sau de trei ori consumul României. Experţii susţin că supraproducţia a venit din panourile solare, ceea ce a redus dramatic nevoia de energie de la centralele convenționale: gaz, hidro, nuclear. Pentru că acest surplus de energie nu a avut unde să se descarce în surse de stocare, sau linii de export, s-a produs un efect de domino. Ca un mecanism de protecţie, releele au oprit, rând pe rând, furnizarea energiei electrice pe teritoriul ţării. Asta a dus la prăbușirea alimentării în aproape toată Spania, Portugalia și sudului Franței. Reţeaua a început să-și revină după ce au intrat în funcțiune generatoarele pe diesel. Paradoxal, campioana Europei la energie regenerabilă a fost salvată de motorină.

Spania a revenit la normal abia după ce s-a conectat iar cu reţelele din Franţa şi Maroc. Operatorul spaniol Red Electrica a respins ideea că pana de curent ar fi fost provocată de un incident de securitate cibernetică. Cu toate acestea, un judecător a deschis o anchetă preliminară pentru a stabili dacă ar putea fi vorba de un act de sabotaj informatic. "Sistemul electric este de o complexitate enormă. Ca să dăm o idee cetăţenilor şi presei, analizăm şi investigăm acele 5 secunde. Acele 5 secunde", a declarat Pedro Sanchez, premierul Spaniei. "Analiza va arăta. E bine sau nu e bine că s-a deconectat, pentru că probabil, vom vedea, efectul s-ar fi putut propaga spre restul Europei şi pagubele probabil se duceau şi spre celelalte sisteme sau deconectări în alte sisteme energetice", a declarat Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Prim-ministrul Pedro Sánchez s-a întâlnit aseară cu companiile private din domeniul energetic pe care le-a rugat să coopereze cu Guvernul pentru a afla cauza penei de curent. La rândul ei, Uniunea Europeană analizează blackoutul iberic pentru a evita ca astfel de situaţii să se repete în alte state membre.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

spania portugalia curent energie electrica pana de curent spania portugalia
Întrebarea zilei
Vi se pare o idee bună ca elevii de clasa a VIII-a să dea Evaluare Naţională din mai multe materii?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți...
Fanatik.ro
Publicat 12.05.2025
Vești RELE pentru patru zodii! Camelia Pătrășcanu, despre Mercur în Taur, în...
Gandul
Publicat 12.05.2025
O boală ucigașă străveche devine tot mai rezistentă la antibiotice....
Adevărul
Publicat 12.05.2025
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții...
A1
Publicat 12.05.2025
Horoscopul zilei de 13 mai 2025. Racii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.05.2025
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani!...
spynews.ro
Publicat 12.05.2025
Roxana Nemeș, însărcinată în luna a cincea: Trăiesc un miracol în fiecare...
Kudika
Publicat 12.05.2025
Cotele la pariuri s-au modificat drastic în bătălia George Simion - Nicușor...
GSP
Publicat 11.05.2025
Insula secretă din Grecia care întrece Santorini și Mykonos. Este o oază de...
Click.ro
Publicat 12.05.2025
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Useit
Publicat 12.05.2025
Ce vor face banii tăi în 2025: 5 mega-trenduri economice care îti pot schimba...
Money.ro
Publicat 09.04.2025
Ce nume se vehiculează să preia rolul lui Călin Georgescu. ANALIZĂ
libertatea.ro
Publicat 10.03.2025
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”....
ZU
Publicat 12.05.2025
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Hello taste
Publicat 12.05.2025
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Deparinti
Publicat 12.05.2025
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu...
Happy
Publicat 12.05.2025
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de...
BZI
Publicat 09.05.2025
Alexandra, o tânără studentă la Drept, a murit chiar de ziua ei, la 22 de ani....
DIVA
Publicat 14.04.2025
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de...
Medicool
Publicat 12.05.2025
OSZAR »