Antena LIVE

Curs valutar

Ilie Bolojan: "Suntem practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât îşi permite"

Suntem într-o criză bugetară pentru România cheltuie mai mult decât îşi permite de ani de zile, susţine prşedintele interimar Ilie Bolojan.

De la 13.05.2025, 13:09
WhatsApp
Ilie Bolojan, la Forumul de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări la Varșovia, Polonia - 29 aprilie 2025 Profimedia

Şeful statului mai spune că suntem ca un organism care este slăbit de o boală şi practic este vulnerabil la orice fel de virus. El a arătat că faptul că am avut un tur întâi al alegerilor prezidenţiale, care a făcut ca în turul doi să ajungă doi candidaţi de la limitele spectorului politic, a generat anumite îngrijorări iar demisia prim-ministrului din nou a generat nişte perturbaţii în piaţă şi practic România are nevoie de un guvern stabil. Putem ajunge în situaţia să creştem taxe şi impozite, a mai afirmat el.

România, într-o criză bugetară

”Suntem practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât îşi permite, de mulţi ani. Avem deficite mari, de aproximativ 9%, anul trecut. Pentru a acoperi această diferenţă dintre veniturile ţării noastre şi cheltuielile mult mai mari pe care le facem, trebuie să ne împrumutăm şi practic ne împrumutăm cu aproximativ 1 miliard de euro săptămânal, ceea ce a făcut ca în ultimii ani datoria României să crească cu o viteză destul de mare, lucru care înseamnă că în fiecare an plătim dobânzi mai mari, plătim sume mult mai mari pentru acoperirea acestor dobânzi, ceea ce va face ca într-un an-doi, dacă nu corectăm lucrurile, să fim în situaţia în care Guvernul devine practic o agenţie de plăţi, nu mai poate face nimic pentru dezvoltare”, a declarat preşedintele interimar Ilie Bolojan la Rock FM, potrivit News.

Preşedintele interimar a arătat că o provocare importantă pentru România, datorită acestor împrumuturi foarte mari, este să ni le putem finanţa.

”Este foarte important să ne finanţăm împrumuturile ca să rămânem o ţară stabilă. Asta este o provocare importantă. O altă provocare importantă este să ne menţinem ratingul de ţară, adică calificativul de ţară sigură, în care se poate investi, pentru că asta înseamnă că cei ne dau împrumuturile, cei care ne cumpără titlurile de stat, cei care investesc în economia noastră, au o anumită încredere în România”, a precizat el.

Potrivit lui Bolojan, cu cât acest grad de încredere al ţării este mai scăzut, cu atât costurile împrumuturilor sunt mai mari, dobânzile sunt mai mari, riscurile de ţară sunt mai mari şi asta este o provocare.

Soluţiile lui Ilie Bolojan

”În astfel de situaţii, orice fel de factor agravant, orice fel de factor care poate declanşa o agravare a acestei crize bugetare este de evitat, pentru că ne face complicaţii foarte mari. Suntem ca un organism care este slăbit de o boală şi practic este vulnerabil la orice fel de virus. Ce înseamnă acest tip de virus? Înseamnă o instabilitate politică, de exemplu, şi faptul că pieţele au reacţionat zilele trecute a fost un astfel de semnal”, a explicat Bolojan.

Preşedintele interimar a mai spus că ”faptul că am avut un tur întâi al alegerilor prezidenţiale, care a făcut ca în turul doi să ajungă doi candidaţi de la limitele spectorului politic, a generat anumite îngrijorări, demisia prim-ministrului din nou a generat nişte perturbaţii în piaţă şi practic România are nevoie de un guvern stabil, pentru că ne place, nu ne place, Guvernul este cel care gestionează problemele economice ale ţării noastre”.

Preşedintele interimar a menţionat că ”preşedintele aduce nu doar persoana lui pe funcţia de preşedinte ci aduce şi percepţia pe care persoana lui a generat-o, de-a lungul anilor, prin declaraţiile lui, prin faptele lui, prin ceea ce a făcut candidatul la funcţia de preşedinte, în anii anteriori, asupra României”.

”El generează nişte percepţii asupra ţării noastre, care pot să fie cu plus sau cu minus, generează de asemenea nişte percepţii din interiorul ţării noastre vizavi de aşteptările de la funcţia de preşedinte. Şi aici una dintre problemele pe care noi le avem este că, în general, campaniile prezidenţiale proiectează nişte competenţe ale preşedintelui român mai  mari decât sunt în realitate”, a arătat el.

Ilie Bolojan a subliniat că ”cetăţenii ţării noastre au nişte aşteptări foarte mari de la preşedinte şi el nu poate onora acele aşteptări în general şi atunci forţează limitele prerogativelor funcţiei de preşedinte”.

Potrivit acestuia, ”relaţia dintre Preşedintele României şi Guvern va fi un alt factor de instabilitate politică”.

”De obicei, când cele două puteri au lucrat şi au colaborat şi au avut o atitudine totuşi de respect reciproc, România a avut o predictibilitate mai mare în dezvoltare, ca să folosesc un termen plastic, au tras toţi la aceeaşi căruţă. În momentul în care au intrat în divergenţe, în momentul în care au avut abordări diferite sau s-au sabotat reciproc, practic nu ştiu cine a pierdut mai mult, dar sigur, cetăţenii României au pierdut ani în dezvoltare, poate le-a scăzut încrederea în autorităţi”, a completat el.

Bolojan a mai spus că ”aceşti doi factori importanţi, guvernul care va veni, preşedintele care care va fi ales şi colaborarea dintre cele două puteri în statul român înseamnă factori care pot ajuta la rezolvarea acestei crize bugetare sau o pot agrava”.

”Agravarea acestei crize înseamnă, în fapt, riscul ca, dacă nu ne reducem cheltuielile statului, să avem un stat mai eficient, dacă nu ne încasăm actualele taxe stabilite la bugetul de stat, pentru că nu le încasăm decât parţial, dacă nu reuşim să absorbim bani europeni pentru a ne asigura în continuare investiţiile, înseamnă că putem ajunge în situaţia să creştem taxe şi impozite. Pot fi duse lucrurile într-o zonă în care practic cetăţenii României care au credite la bănci, care au rate, vor deconta primii această instabilitate politică, pentru că asta înseamnă inflaţie, asta înseamnă creşterea costului vieţii, asta înseamnă creşterea dobânzilor”, a arătat Ilie Bolojan.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ilie bolojan criza bugetara cheltuieli
Întrebarea zilei
Aţi alege să plătiţi poliţele RCA în rate lunare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți...
Fanatik.ro
Publicat 12.05.2025
Vești RELE pentru patru zodii! Camelia Pătrășcanu, despre Mercur în Taur, în...
Gandul
Publicat 12.05.2025
O boală ucigașă străveche devine tot mai rezistentă la antibiotice....
Adevărul
Publicat 12.05.2025
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții...
A1
Publicat 12.05.2025
Horoscopul zilei de 13 mai 2025. Racii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.05.2025
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani!...
spynews.ro
Publicat 12.05.2025
Roxana Nemeș, însărcinată în luna a cincea: Trăiesc un miracol în fiecare...
Kudika
Publicat 12.05.2025
Cotele la pariuri s-au modificat drastic în bătălia George Simion - Nicușor...
GSP
Publicat 11.05.2025
Insula secretă din Grecia care întrece Santorini și Mykonos. Este o oază de...
Click.ro
Publicat 12.05.2025
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Useit
Publicat 12.05.2025
Ce vor face banii tăi în 2025: 5 mega-trenduri economice care îti pot schimba...
Money.ro
Publicat 09.04.2025
Ce nume se vehiculează să preia rolul lui Călin Georgescu. ANALIZĂ
libertatea.ro
Publicat 10.03.2025
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”....
ZU
Publicat 12.05.2025
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Hello taste
Publicat 12.05.2025
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Deparinti
Publicat 12.05.2025
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu...
Happy
Publicat 12.05.2025
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de...
BZI
Publicat 09.05.2025
Alexandra, o tânără studentă la Drept, a murit chiar de ziua ei, la 22 de ani....
DIVA
Publicat 14.04.2025
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de...
Medicool
Publicat 12.05.2025
OSZAR »