Video Când primesc pensionarii primul ajutor de 400 de lei. Iancu Guda: Mai mult nu se putea face
Pensionarii cu venituri mici primesc bani de la Guvern. În lipsa indexărilor din acest an, autorităţile au pregătit ajutoare pentru 2 milioane şi jumătate de vârstnici. Aceștia vor încasa 800 de lei, în două tranșe.
Guvernul a adoptat în ședința de azi sprijinul pentru pensionari.
"Așa cum am promis, am finalizat legislația necesară pentru a acorda ajutorul financiar de 800 de lei pentru cei cu venituri de până la 2574 de lei", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
"N-ar trebui să fie un ajutor, să fie o pensie normală. Mai închidem ochii la una la alta...", spune un pensionar.
Când primesc pensionarii primul ajutor de 400 de lei
- Cu cât va creşte preţul RCA din iulie 2025. Care vor fi cei mai afectaţi şoferi
- CALCUL: Ce rată va plăti un român care împrumută 300.000 de lei, după o eventuală majorare
- Primul val de scumpiri pe litoralul românesc. O masă pentru o familie costă chiar şi 400 de lei
- Câţi bani ne costă pe lună aerul condiţionat, dacă funcţionează 6 ore pe zi în medie
- Bugetarii ieşiţi la proteste şi-au prezentat salariile. "E mult, spuneţi dvs.?"
Prima tranșă în valoare de 400 de lei va fi primită la începutul lunii viitoare, înainte de Paște. Banii vin odată cu pensia, cash prin intermediul poștașului sau pe card. Vârstnicii vor primi restul sumei în luna decemrbie, înainte de Crăciun. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.
Dacă indexarea s-ar fi aplicat, cei cu pensia minimă ar fi trebuit să primească la 1 ianuarie o majorare de peste 130 de lei lunar, adică aproape 1600 de lei pe tot anul. Guvernul le dă doar jumătate din această sumă, prin ajutoare. Statul ar fi trebuit să crească şi pensia medie cu peste 300 de lei lunar, adică 4.000 de lei pe tot anul. Însă mulţi pensionari nu vor primi nimic în plus, pentru că nu se încadrează la condiţiile ajutorului de 800 de lei.
"Onest, mai mult decât atât nici nu s-ar fi putut face. Având în vedere capacitatea şi spaţiul fiscal pe care îl avem la buget, anul acesta trebuie să reducem deficitul fiscal cu cel puţin 28 miliarde lei", a declarat Iancu Guda, specialist economic Observator.
Pensiile speciale sunt singurele care cresc anul acesta cu până la 10%, după ce Guvernul a renunțat la impozitarea progresivă a acestora.
"Guvernul nu a renunțat. A fost declarat neconstitutional de curtea constituionala, iar deciziile, cum bine stim cu totii in aceste zile, sunt aplicate imediat", a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.
Impozitul pentru pensiile foștilor angajați din armată, poliție, magistratură, Parlament, diplomație și servicii era de până la 20%, în funcţie de venit. Acum, toate pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi impozitate cu doar 10%. Din cauza modificării, România ar putea pierde 660 de milioane de euro, bani europeni. Banca Mondială va veni în perioada următoare cu o nouă propunere de reformă, care va fi negociată cu Comisia Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰