Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"

Blocaj pe piața imobiliară. Din cauza prețurilor tot mai ridicate şi a incertitudinii politice şi economice, vânzările de locuințe au scăzut cu aproape 10% în primele patru luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2024. Pe litoral, volumul tranzacțiilor s-a prăbușit cu până la 70%.

de Redactia Observator

la 16.05.2025 , 19:39

Românii au cumpărat în aprilie aproape 50.000 de imobile, cu aproximativ 12.000 mai puţine faţă de anul trecut, arată datele de la cadastru. Numărul tranzacţiilor a scăzut semnificativ şi faţă de martie: cu 24% în Cluj, 23% în Capitală şi 20% în Constanţa. Piaţa imobiliară încetineşte, iar oamenii se gândesc de două ori înainte să achiziţioneze un apartament sau un teren.

"Preţurile sunt destul de mari. Nu aş cumpăra în perioada asta, mai ales cu alegerile. A scăzut valoarea banilor", a spus o persoană intervievată de reporterul Observator.

"Piața e foarte volatilă, nu știu dacă aş fi avut posibilitatea să mă țin de acel credit", a completat altă persoană.

Vezi și

Ce spun specialiştii

Pe acelaşi subiect

De la un an la altul preţurile locuinţelor au crescut în medie cu 12%. În Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat a depășit pragul de 3.000 de euro, iar în București a ajuns la circa 2.500 de euro.

"În ultima perioadă predomină clienții care achiziţionează cu bani din surse proprii, asta și probabil pentru că în perioada pandemiei, nemaiputând călători, au făcut economii", a explicat Cristi Farcaş, agent imobiliar.

La această situație contribuie și scăderea numărului de locuințe finalizate, pe fondul stagnării construcțiilor și a unui număr redus de autorizații de construire eliberate în anii trecuți.

"Se simte o scădere a tranzacţionării pe partea de apartamente noi și o creștere pe cele vechi, cumva se echilibrează astfel numărul de tranzacții – în Capitală, cel puțin. Lipsa de predictibilitate generată în mare parte de incertitudinea posibilității autorizării sau nu, a dus la această decizie a unor dezvoltatori de a nu investi în București, de a se duce către zone precum Ilfov sau pur și simplu de a aștepta noi reglementări în domeniu", a adăugat Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar.

Economiştii cred că urmează o perioadă de corecţie a preţurilor imobilelor.

"Mă aștept pe fondul scăderii cererii și îndatorării dezvoltatorilor și legea Nordis care aduce o echitate între cumpărător şi dezvoltator. Dezvoltatorii să înceapă să scadă din preţuri. Ar fi corect să vedem o scădere de cel puțin 10% anul acesta, dar depinde de cerere și ofertă", a transmis Iancu Guda, specialist economic Observator.

Specialiştii ne recomandă să cumpărăm locuinţa la preţul corect: valoarea acesteia să fie chiria pe 15 ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi alege să plătiţi poliţele RCA în rate lunare?
Observator » Ştiri economice » Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
OSZAR »