Video Majorarea TVA şi concedieri la stat, printre măsurile analizate. Expert: "Ne-am înhămat la mai mult decât putem duce"
Din iulie ne așteaptă scumpiri. Pentru a acoperi gaura din buget, noul guvern ar putea mări taxele şi impozitele, a anunţat Ilie Bolojan, alături de alte măsuri: creşterea accizelor şi concedieri la stat. Pentru prima oară, ministrul Finanțelor a recunoscut că Guvernul găseşte greu bani să plătească pensiile şi salariile mărite anul trecut.
"Este posibil ca în acest complex de măsuri, să fim şi în situaţia în care să fim nevoiţi, subliniez, să creştem taxe şi impozite. Este prima condiţie pentru a-ţi recâştiga încrederea faţă de cetăţenii ţării noastre spunându-le adevărul", a declarat Ilie Bolojan, preşedinte interimar PNL.
TVA 21% şi scumpiri la produsele de lux
Taxa pe valoare adăugată ar putea fi majorată pentru o perioadă limitată de 2 ani, potrivit surselor Observator.
Cota standard de TVA ar putea ajunge la 21%. Asta înseamnă prețuri mai mari la majoritatea produselor și serviciilor. Liderii partidelor şi-ar dori să păstreze cota redusă de 9% la alimente şi medicamente. În schimb, accizele la produsele de lux s-ar putea majora.
- Nicuşor Dan, despre măsurile fiscale: "E ca la o boală. Iei o pastilă, nu-ți place, dar te însănătoșește"
- Politolog: Dacă măsurile fiscale au efectul scontat, poate fi evitat un 50-60% pentru AUR la alegeri în 2028
- Creşterea TVA ar provoca grave efecte în lanţ: Mii de hoteluri şi localuri mici, ameninţate cu dispariţia
- Termen limită pentru măsurile fiscale. Economist: Dacă avem downgrade, nici în august nu mai pot plăti pensii
- Nicușor Dan s-ar fi întâlnit cu Anca Dragu după cearta cu Bolojan pe TVA. Interimatul guvernului expiră azi
"Va fi suportatat de consumatori. Dacă vorbim doar de creşterea cotei standard de la 19 la 21% ne aşteptăm ca ea să se traducă într-o creştere a ratei inflaţiei mai mare de 1 punct procentual", spune Christian Năsulea, profesor de economie.
Preşedintele Nicuşor Dan a dat în scris că nu va majora taxele şi a repetat promisiunea într-un interviu în exclusivitate cu Alessandra Stoicescu, dar partidele care negociază noul guvern analizează acum acestă decizie.
"Eu vreau în continuare să nu creştem taxele, să vedem cât de mult ne permite timpul. Ştim cu toţii ce trebuie de făcut: să limităm cheltuielile statului, să ne uitam la companiile statului", spunea pe 19 mai 2025 Nicuşor Dan, preşedintele României.
Toţi politicienii spun, însă, că majorarea TVA ar aduce rapid bani, în condiţiile în care gaura bugetară depăşeşte 30 de miliarde de lei. "Prima măsură ar fi să umblăm la TVA. Asta ar fi prima posibilitate. Dar asta nu ştiu dacă va rezolva toate problemele. Un punct procentual înseamnă în jur de 7 miliarde", a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
Impozitul pe dividende ar putea fi şi el majorat, iar facilităţile fiscale, revizuite. Investiţiile aprobate, dar neîncepute, sau în fază incipientă, ar urma să fie oprite temporar, pentru o economie de 11 miliarde de lei. Alte măsuri drastice vizează bugetarii.
"Acolo unde poate fi redus personalul, cred că se impune reducerea de personal", a precizat Ilie Bolojan, preşedinte interimar PNL.
Deficitul bugetar în primele 4 luni a ajuns la aproape 3%. În ritmul actual, depăşim 9% până la finalul anului, deşi ţinta era de 7%. "Ne-am înhămat la mai mult decât putem duce. Au fost făcute prea multe cheltuieli pentru care nu există acoperire, am început mult prea multe investiţii pentru care nu aveam bani", spune Christian Năsulea, profesor de economie.
Pe 4 iunie, Comisia Europeană va analiza situaţia fiscală a ţării noastre. Până atunci, Guvernul va trimite la Bruxelles o primă schiţă a reformei fiscale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰