Video Preţul gazului la Bursă a atins maximul ultimelor 14 luni. Experţii anunţă facturi cu cel puţin 50% mai mari
În plină iarnă, ne paşte o nouă criză a gazului. Pentru că Ucraina a închis robinetul cu gaz rusesc, preţurile pe burse au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni. Românii sunt feriţi până în aprilie de creşterea facturilor. După ce expiră plafonarea, ne putem aştepta, însă, la majorări.
Prin conductele din Ucraina nu mai curge nicio moleculă de gaz rusesc. Iar asta se vede pe burse.
Prețurile gazelor pe piețele europene au urcat la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023. Megawatt-ul a depăşit 50 de euro, dublu faţă de acum un an. Pe Bursa Română de Mărfuri, gazele sunt vândute la preţuri similare.
Facturi cu cel puţin 50% mai mari
Fluctuaţiile de pe burse nu se vor vedea în facturile românilor câtă vreme mai e în vigoare plafonarea.
- La 18 ani, Vlad visează să zboare deasupra valurilor: cât costă să te apuci de kitesurfing în România
- Dispare plafonarea la energie din 1 iulie. Noile preţuri cu care vin furnizorii
- Ciocolata Dubai, noul trend în cofetării. Cu cât a crescut prețul fisticului la nivel global și ce spun experții
- Locatarii unui bloc unde chiria costă 1 milion de dolari pe an au depus plângeri după plângeri. Ce nemulţumiri...
- Litoralul pentru toți 2025. Reducerile ajung până la 40%. Stațiunea cu cele mai mici prețuri
"Începând din 1 aprilie anul viitor, ne aşteptăm ca achiziţia furnizorilor să fie făcută de la nivelul pieţei, automat preţurile din facturi vor fi mai mari. Consumatorii casnici, în primul moment, nu o să simtă foarte mult, că vorbim de luna aprilie, unde consumul de gaze e mult mai mic. Dar ne aşteptăm ca efectul să apară în lunile friguroase, în toamna acestui an. Clar cu cel puţin 50-60% va creşte faţă de nivelul actual", spune Laurenţiu Urluescu, asociaţie furnizori.
Ministrul Energiei dă asigurări că trecem cu bine iarna şi preţurile nu vor exploda, cel puţin pentru consumatorii vulnerabili.
"Noi ne vom strădui să ţinem preţurile cât mai mici şi pentru consumatorul casnic, unde România a avut al patrulea cel mai mic preţ la gaz din Uniunea Europeană. E adevărat, avem un mic avantaj, suntem producătorul numărul 1 de gaz din Uniunea Europeană", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
"Nu mai protejăm 100% toata populaţia, dar undeva la 40%-45%, că de fapt chiar suferă de sărăcie relativă, trebuie protejaţi. Aeroportul Otopeni era plin de persoane care se duceau în vacanţă în Peru, în Mexic, în Cancun. Asta e clasa din România. Păi, banii ăia investeşte-i şi eficientizează-ţi locuinţa. Atât timp cât gazul te costă 300 de lei, 400 de lei pe perioada iernii", spune Corina Murafa, expert energie.
Depozitele de gaze, până acum câteva luni pline până la refuz, se golesc în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani. La noi, au ajuns la 65% din capacitate, de la 100% în noiembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰