Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vânzările de case au scăzut cu 30%, dar preţurile ar putea creşte. Cum e explicat paradoxul

Incertitudinea din economie îi sperie pe cei care vor să îşi cumpere o casă. Vânzările de locuinţe au scăzut chiar şi cu 30% faţă de începutul anului în Capitală. Paradoxal însă preţurile ar putea creşte pentru că dezvoltatorii au condiţii mai aspre de creditare.

de Greta Neagu

la 09.06.2025 , 20:33

În aşteptarea noilor taxe, românii sunt mai precauţi, iar asta se vede şi în analizele dezvoltatorilor imobiliari. "Este o perioadă de adaptare. Clientul se gândeşte mai mult, îşi ia mai mult timp pentru a-şi căuta o locuinţă", a declarat Sebastian Iliescu, dezvoltator. "La acest moment există, într-adevăr, un blocaj pe piaţă şi mă refer la decizia oamenilor de a investi din nou în achiziţia de locuinţe sau chiar ca şi portofoliu de investiţii", a declarat Bogdan Ivan, reprezentant al dezvoltatorilor imobiliari din România.

Chiria rămâne singura opţiune pentru mulţi români

Faţă de începutul anului, vânzările de case şi apartamente au scăzut şi cu 30% în zona de sud a Capitalei, acolo unde locuinţele au cele mai mici preţuri. Nu este, însă, un caz izolat. "Această scădere este semnificativă şi afectează întreaga industrie imobiliară", a declarat Bogdan Ivan, reprezentant al dezvoltatorilor imobiliari din România. În plus, dezvoltatorii se plâng că băncile nu îi mai creditează la dobânzile de altădată. Ba chiar, din cinci bănci care finanţau proiectele imobiliare la dobânzi de 6% pe an, o parte au anunţat că suspendă aceste împrumuturi pentru că le consideră cu risc. Ca alternativă rămân instituţiile bancare care împrumută la costuri aproape duble. Toate acestea se reflectă, în final, în preţul de achiziţie.

Vezi și

"Creditarea a crescut foarte puţin, 6%. Creşterea economică e discutabilă. Inflaţia, băncile sunt foarte pretenţioase acum, capitalul a devenit foarte scump", a declarat Adrian Mitroi, analist economic. în 2024 locuinţele s-au scumpit, în medie, cu 20% faţă de anul anterior. În 2025 - specialiştii estimează un avans al preţurilor de 10-15%. Dacă în 2024 mai puteam cumpăra un apartament de trei camere la periferia Capitalei la un preţ de 90 de mii de euro, anul acesta acelaşi apartament costă cel puţin 100 de mii de euro. De altfel, costurile au crescut peste tot. Spre exemplu, metrul pătrat la periferie ajunge la 1.500 de euro, iar dacă ne îndreptăm spre centru- deja preţurile sar de 2.000 de euro pe metrul pătrat. 

Economiştii cred, însă, că pe fondul unei creditări mai slabe şi a unei cereri limitate mai nu mai e loc de alte majorări. "Dezvoltatorii probabil că vor corecta din marjele lor, vor lungi pe termen mai lung, vor oferi alte discount-uri. Atât de incert este acest mediu economic la momentul acesta, încât aş recomanda o temporizare a deciziilor şi o urmărire a oportunităţilor", a declarat Adrian Mitroi, analist economic. Deocamdată, chiria rămâne singura opţiune pentru mulţi români. În Bucuresti, aproape 15% dintre locuitori stau cu chirie, iar procentul este în creştere, arată cele mai recente studii. Guvernanţii iau în calcul creşterea impozitelor la vânzarea locuinţelor, mai ales în primii cinci ani după cumpărarea unei case. 

Greta Neagu Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi mai încumeta să faceţi un credit în această perioadă?
Observator » Ştiri economice » Vânzările de case au scăzut cu 30%, dar preţurile ar putea creşte. Cum e explicat paradoxul
OSZAR »