Video Călătorii fără bilet, amendaţi în funcţie de reacţii. Scandalagiii primesc 500 de lei, iar cei amabili, 70 de lei
Vorba dulce, mult aduce. După acest principiu se ghidează controlorii din mijloacele de transport în comun din Cluj. Sătui să fie luaţi peste picior de cei prinși că circulă ilegal, care mai apoi ripostează, deşi nu au dreptate, au luat decizia ca scandalagiii să primească amendă maximă, 500 de lei.
Prinsă fără bilet o tânără are o reacţie extremă. Îl loveşte pe controlor, exclamând: "Vă bat! Vă bat!". Pentru a descuraja un astfel de comportament, autorităţile din Cluj-Napoca sancţionează aspru orice ripostă.
Ce amenzi riscă românii, în funcţie de comportament
Un călător care îşi recunoaşte greşeala fără niciun comentariu, poate scăpa ieftin, cu doar 70 lei, atât cât costă un bilet cu suprataxă. Orice comentariu în plus, înjurături sau ceartă, îi va scoate din buzunar maximum de amendă, adică 500 lei.
Dacă situaţia degenerează şi mai mult, iar controlorii sunt agresaţi fizic, se depune plângere la poliţie.
- Fumatul a fost interzis în staţii de autobuz, parcuri și pe plaje, în Franța. Ce amenzi riscă şi turiştii
- Insula din Europa unde turiştii pot fi amendaţi şi cu 3.000 de euro pentru un gest banal. La ce au interdicţie
- Amenzi drastice introduse în Grecia pentru şoferi: pot plăti 8.000 de euro şi rămâne fără permis 4 ani
- Benzile pentru autobuz, folosite abuziv de alți șoferi. Doar 800 de amenzi date în 2024
- Amenzi de până la 10.000 de lei pentru stăpânii care refuză vaccinarea sau microciparea câinilor
Până acum, câţiva călători au avut reacţii pozitive la noua regulă: "Ar fi bine să fie corecţi, să îşi ia bilet" / "Mi se pare o metodă foarte bună, pentru că sunt mulţi care profită. Nu îşi cumpără bilet, se ceartă cu controlorii şi după pleacă de la locul faptei".
În multe situaţii, mai ales în zone considerate periculoase, controlorii merg însoţiţi de jandarmi. Pentru a se răzbuna, unii călători depun şi ei plângeri împotriva controlorilor.
"Mare parte dintre ele sunt făcute la supărare de către cei care au fost sancționați. Sunt undeva 33.000 de călători frauduloşi depistaţi", a declarat pentru Observator Alin Maidaş, reprezentant al Companiei de Transport Public Cluj
In Cluj-Napoca, un bilet cu 2 călătorii costă 6 lei, există însă şi excepţii.
"În fiecare vineri, pe niciuna dintre linii nu e nevoie bilet, pentru că e vinerea verde. În restul zilelor, biletele pot fi cumparate şi cu pet-uri de la automatele din unele staţii din oraş, sau în sezonul cald, cu genuflexiuni", a mai precizat reprezentantul Companiei de Transport Public Cluj.
Anul trecut, Compania de Transport Public din Cluj a vândut peste 230 milioane de bilete cu o călătorie.
În Bucureşti, cea mai mare amendă STB, 1.000 de lei, poate fi dată de controlori celor care vandalizează mijloace de transport sau produc neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile emanate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰