Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Au început înscrierile la Liga Profesorilor Excepţionali. Vladimir Bogosavlievici, profesorul care predă istoria locală la pas, în Cluj-Napoca

Campania naţională Liga Profesorilor Excepţionali va fi anul acesta una spectaculoasă. Deja au început înscrierile, iar noi vom cunoaşte cine sunt dascălii care au şansa să ajungă în marea finală a evenimentului organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

de Redactia Observator

la 21.05.2025 , 09:32

Astăzi vom merge la Cluj-Napoca, unde facem cunoştinţă cu Vladimir Bogosalivici, profesor de istorie la Colegiul Național George Barițiu. Este un profesor dedicat, care merge cu elevii pe stradă şi îi învaţă despre clădirile istorice, dar şi despre evenimentele petrecute în acele locuri. Acesta a format oameni care acum îşi cunosc acum foarte bine oraşul.

Vladimir Bogosavlievici este o emblemă a liceului și a învățământului clujean. Este unicul profesor de istorie din țară care predă istoria locală, elevilor, prin tururi ghidate prin oraș.

“Nu-ți ajunge pentru orele care le avem, îți trebuie mai mult. Și de aceea, de multe ori când găsim o oportunitate, ieșim. După program sau dacă cumva e un profesor bolnav, să trebuie să sublinești atunci. Și o treabă, facem orele în fața obiectivului” a explicat Vladimir Bogosavlievici, profesor de istorie.

Vezi și

“Dânsul practică această istorie la pas prin oraș, istorie trăită, istorie povestită, ca un om al cetății, ca un om al agorei, din pasiunea pentru istorie locală, din pasiunea pentru comunitate” a relatat Alina Monica Bărăian, directorul Colegiului Naţional George Bariţiu Cluj-Napoca.

Pe acelaşi subiect

Elevii, mult mai receptivi la predarea neconvenţională

Elevii sunt foarte încântați de acestă metodă de predare a profesorului și spun că rețin mult mai ușor informațiile.

"Orele cu domnul profesor sunt total diferite de orele cu ceilalți profesori. Adică facem tururi prin Cluj, ne prezintă obiective, ne împărtășește informații pe care nu le aflăm nici de pe internet, nici din alte surse. Deci, domnul profesor are un stil foarte aparte de a preda." şi-a povestit experienţa Titus Paşca, elev în clasa a XI-a. "Mi se pare că este mult mai usor de învăţat aşa pentru că îţo poate răspunde la orice întrebare şi este mult mai uşor de înţeles", a completat un alt elev. 

"Ideea mea de bază este să fiu apropiat de elevi, de fapt, așa e felul meu de a fi, și a fi înțeles de ei. Și în primul rând îmi place să fiu provocat, să mi se pună întrebări și să intru într-un dialog" a mai explicat Bogosavlievici. 

Predarea "la pas" îmbină utilul cu plăcutul

Vladimir Bogosavlievici mai are doar un an până la pensionare şi încearcă să pregătească alt profesor care să îi continue metoda.

"E o chestiune alternativă pe care eu nu o credeam posibiliă, cumva domnul profesor îmbină utilul cu plăcutul și are mare succes. În special cu istoria locală, profesorii nu insistă pe istoria locală și domnul profesor face o treabă extraordinară" a relatat Andrei Dălălău, un alt profesor de istorie.

Pe lângă activitatea cu elevii, Vladimir Bogosavlievici are numeroase premii, distincții și 26 de cărți scrise în ultimii ani.

Povestea lui Vladimir Bogosavlievici este una despre curaj, inovație și altruism. Profesorul a reuşit să schimbe destinul unei întregi comunități cu ajutorul ideilor noi pe care le-a adus în educaţie. Acesta a fost înscris acum în campania…"Liga Profesorilor Excepționali" desfăşurată la nivel naţional de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Fiecare profesor care schimbă destine merită recunoaștere. Până pe 31 mai, oricine cunoaște un dascăl care a avut un impact real în viața sa îl poate nominaliza pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi mai încumeta să faceţi un credit în această perioadă?
Observator » Evenimente » Au început înscrierile la Liga Profesorilor Excepţionali. Vladimir Bogosavlievici, profesorul care predă istoria locală la pas, în Cluj-Napoca
OSZAR »