Video Furtul tezaurului dacic: a fost găsit barosul aruncat de hoţi în râu. Român din Olanda: "Ni s-a luat inima"
Descoperire esenţială a anchetatorilor în cazul coifului şi brăţărilor dacice furate dintr-un muzeu din Olanda. Barosul folosit de hoţi pentru a sparge intrarea în clădire a fost găsit într-un lac din apropiere.
Poliţiştii olandezi urmăresc mai multe piste, dar se tem că obiectele de tezaur vor dispărea pe piaţa neagră sau, mai rău, ar putea fi topite. Făptaşii ar putea fi tâlhari români sau o temută grupare libanezo-kurdă.
După o oră de căutări în heleşteul de lângă muzeu, anchetatorii au găsit barosul folosit de hoţi pentru a sparge zidul muzeului. Criminaliştii olandezi au găsit în apa pârâului respectiv un baros, cel mai probabil folosit în jaful de la muzeu. Obiectul va fi ridicat şi dus în laborator pentru analize suplimentare.
Furtul tezaurului dacic. Ce piste au anchetatorii
35 de poliţişti olandezi încearcă să dea de urma tâlharilor care au furat comoara dacilor, veche de două mii cinci sute de ani. Camerele de supraveghere au surprins trei indivizi cu cagule şi mănuşi când aruncă în aer intrarea în muzeul din Assen.
Assen este un oraș liniștit, la 200 de kilometri depărtare de Amsterdam, în jurul muzeului nu este deloc agitație, iar locul pe unde au intrat hoții nu este vizibil trecătorilor. Este undeva după un gard, în curtea interioară, unde se poate ajunge ușor, dacă tai cu cleștele lanțul de la poartă. Aşa se explică de ce nu i-a văzut nimeni în acțiune și singurele imagini sunt cele de pe camerele de supraveghere.Autorităţile olandeze au făcut apel la cetăţeni să ofere orice informaţie care ar putea duce la prinderea hoţilor. Au primit peste 60 de ponturi.
- Recompensă uriașă pentru un pont ce ar duce la recuperarea tezaurului dacic. Un om de afaceri olandez, stabilit...
- Furtul tezaurului dacic. Ipotezele luate în calcul în poliţia olandeză. Poliţia Română poate oferi sprijin,...
- Jaful capodoperelor: Poveștile celor mai mari furturi de artă din lume, din toate timpurile
- O grupare de motociclişti ar fi dat spargerea din Olanda pentru a fura tezaurul dacic. Totul, la comanda unui clan...
- Doi prieteni din UK au descoperit o comoară vikingă de 3 milioane de lire. Ce au făcut după i-a costat libertatea
O pistă ar fi identificarea unui bărbat filmat în muzeu cu cinci zile înainte de jaf. Purta o geantă similară cu cea a unuia dintre indivizii care au aruncat în aer uşa muzeului. Observator a folosit inteligenţa artificială pentru a crea un portret mai clar al bărbatului surprins în timp ce inspecta exponatele furate ulterior.
Alt indiciu analizat este un incident petrecut pe 22 august, anul trecut. Un individ pe bicicletă a incendiat atunci nişte paleţi de lemn sprijiniţi de muzeu. Poliţiştii cred că astfel ar fi testat vigilenţa autorităţilor.
"Suntem complet şocaţi, desigur, muzeul, colegii noştri, este o tragedie. Am respectat toate măsurile de securitate care au fost cerute de muzeu şi asigurător", spune Paul Klarenbeek, purtător de cuvânt Muzeul Drentz.
Jaful a şocat şi comunitatea românilor din Olanda.
"Mi se pare că ni s-a luat inima. Sau coloana vertebrală, pentru că de acolo a început civilizaţia noastră şi cultura noastră. Am încredere în poliţia de aici, având în vedere că sunt foarte profesionişti", spune Iulian Lăudat, român stabilit în Olanda.
Traseul tâlharilor înainte de jaf
Maşina pe care au folosit-o să fugă a fost furată pe 22 ianuarie în localitatea Alkmaar, aflată la 180 de kilometri de muzeu. Plăcuţa de înmatriculare a fost schimbată cu alta furată din oraşul Witmarsum, în aceeaşi zi. Pe 23 ianuarie, maşina este văzută în localitatea Groningen. Timp de două zile nu mai apare nicăieri, pentru ca pe 25 ianuarie, în noaptea jafului, să oprească lângă muzeu.
După jaf, suspecții au abandonat maşina sub un pod, lângă Rolde, la 10 kilometri depărtare de muzeu. Ca să-și șteargă urmele, hoții au incendiat autoturismul. Apoi s-au urcat într-o altă maşina. O cameră de supraveghere de la acea benzinărie a surprins imaginile cu izbucnirea flăcărilor la autoturism. Din aproape în aproape, polițiștii olandezi construiesc acest puzzle uriaş și speră să dea cât mai repede de suspecţi și de comorile românești.
Poliţiştii cred că hoţii au reuşit să treacă graniţa în Germania.
"Nu exclud ca în jaf să fi fost implicaţi români. Iau însă în calcul şi varianta ca în spatele loviturii să fie faimosul clan Remmo, o grupare formată din 13 familii kurde stabilite în Germania, specializate în furturi din muzee", transmite Der Spiegel.
În 2017, patru membri ai clanului au furat o monedă de 100 de kilograme de la un muzeu din Berlin. Iar în 2019, au furat peste 4.000 de diamante dintr-un muzeu din Dresda. Piesele în valoare de 113 milioane de euro au fost în mare parte recuperate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰