Video Incendiile fac prăpăd în Turcia. Oamenii din Antalya au încercat să stingă flăcările cu furtunul de grădină
Incendiile pun în pericol vacanţele. Antalya şi Izmir sunt pârjolite de zeci de focare, iar 50.000 de oameni au fugit din casele lor de teama flăcărilor. În Franţa, nouă pompieri au fost răniţi în lupta cu focul. Iar pericolul creşte. În vestul continentului, un val de aer din Africa a adus peste 46 de grade Celsius.
În regiunile turistice Antalya şi Izmir, din Turcia, localnicii luptă cot la cot cu 1.000 de pompieri. Cu furtunuri de grădină sau rezervoare montate pe tractoare, au încercat să oprească înaintarea flăcărilor înalte de cinci metri. În 24 de ore au apărut 77 de noi incendii de vegetaţie, alimentate de căldura de 45 de grade Celsius şi de vântul care bătea cu 120 de kilometri pe oră. În aceste condiţii, elicopterele de stingere nu s-au putut ridica de la sol - patru sate şi cinci cartiere ale unui oraş au fost evacuate de urgenţă. La întoarcere, mulţi localnici au găsit doar munţi de cenuşă.
Incendii de vegetaţie în aproape toată Europa
Flăcările fac prăpăd şi în Franţa. Un incendiu de proporţii a mistuit 400 de hectare de vegetaţie dintr-un departament din apropiere de Toulouse. Zeci de oameni au fost evacuaţi şi a fost nevoie de 600 de pompieri pentru a opri focarele să se extindă. Poliţiştii au găsit şi vinovatul. Un vânzător ambulant care a mers cu grătarul aprins în remorca maşinii şi a provocat şapte incendii în 12 kilometri.
Panică a fost şi în Italia. În Toscana, zeci de oameni s-au refugiat în apă după ce un incendiu a cuprins o pădure de pini aflată în faţa unei plaje. O coloană de fum s-a ridicat la zeci de metri în aer, iar autorităţile au intervenit cu trei elicoptere. Incendiile au apărut în condiţiile în care Europa se confruntă cu primul mare val de căldură al verii, iar recordurile de temperatură cad unul după altul. În Portugalia, ieri a fost cea mai fierbinte zi de iunie din istorie. Localnicii şi turiştii, au invadat plajele şi parcurile în căutarea răcoii pentru a căuta puţină răcoare.
Iar în Marea Britanie a fost mai cald decât în Mexic, Jamaica sau Barbados. Termometrele au arătat 34 de grade Celsius, cu 20 peste media maximă a lunii iunie. În perioada preindustrială, Anglia se confrunta cu asemenea temperaturi o dată la 50 de ani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰