Video Summit Haga. Statele NATO vor creşte bugetele de apărare la 5% din PIB. Europa vrea să repare relaţia cu SUA
A început Summitul NATO de la Haga. Este un eveniment istoric în care cele 32 de state membre, inclusiv România, îşi vor creşte oficial cheltuielile de apărare la minim 5% din PIB şi vor încerca astfel să repare relaţia dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. De altfel, tot programul reuniunii a fost modificat pentru a fi pe placul lui Donald Trump. Chiar şi aşa liderul de la Casa Albă, nu pare impresionat şi lasă să se înţelegă că ar putea să nu accepte activarea articolul 5, dacă unul dintre statele membre este în pericol. Va fi un eveniment important şi pentru România. Este primul summit NATO al preşedintelui Nicuşor Dan şi încercă să intre în contact cu Casa Albă.
În fotografia oficială, realizată cu puţin timp înainte de dineul de aseară, Nicuşor Dan a apărut în spatele lui Donald Trump şi a familiei regale, iar lângă el se afla secretarul general al NATO, Mark Rutte. După ce a fost primit de regele Willem-Alexander și de regina Máxima, Trump a participat la cină împreună cu ceilalţi lideri. Liderul de la Casa Albă, care a petrecut noaptea la palatul Huis ten Bosch, va lua micul dejun în această dimineaţă cu Regele. "Decenii întregi, Statele Unite au căutat ca Europa să se consolideze. Acum, aliaţii europeni şi Canada vor echilibra cheltuielile de apărare cu Statele Unite", a declarat Mark Rutte.
Pe ordinea de zi se află şi creşterea cheltuielilor militare
"Fiecare organizaţie de succes trebuie mereu să rămână în alertă şi să aibă curajul să îşi pună întrebări critice. Suntem echipaţi corespunzător pentru provocările din ziua de astăzi?", a declarat regele Willem-Alexander. Oficialii au avut şi un meniu special la cină - au fost serviţi cu ton, muşchi de viţel cu sos de gălbiori, iar la desert s-au bucurat de o tartă de ciocolată cu caramel şi sos de vanilie. La cel mai important summit al Alianţei Nord-Atlantice de la sfârşitul Războiului Rece, mizele sunt uriaşe, iar deciziile vor modela felul în care va arăta NATO, în următorii ani. Războiul din Ucraina va fi principala temă de discuţie, iar Bucureştiul şi celelalte capitale de pe flancul estic, joacă un rol important la masa discuţiilor.
- Nicuşor Dan a dat mâna cu Trump la summitul NATO. Întâlniri biletarale cu Keir Starmer şi cancelarul german
- Ţările NATO, obligate să-şi crească bugetele de apărare. Rutte: "Nu există alternativă din cauza Rusiei"
- Parisul, scufundat în întuneric. Penele de curent ar fi fost cauzate de caniculă
- Român, găsit mort într-o clădire abandonată din Italia. Cătălin a fost împuşcat de trei ori
- Zelenski: Ucraina îşi sporeşte producţia de drone prin acorduri cu parteneri europeni şi o firmă americană
Pentru preşedintele Nicuşor Dan, ca şi pentru alţi lideri, miza este o discuţie tete-a-tete cu Donald Trump. "Majoritatea ţărilor deja s-au mişcat, deja au puncte de intrare la Washington. Noi nu am făcut aceste lucruri şi plecăm dintr-o poziţie mult mai prost pregătită", a declarat Bogdan Ivănel, analist. Întregul summit a fost gândit în aşa fel încât Donald Trump să nu aibă niciun motiv de supărare. Programul reuniunii a fost redus la o singură şedinţă de lucru, astăzi, care să nu depăşească 2 ore şi jumătate. Organizatorii nu vor ca liderul de la Casa Albă să se plictisească şi să plece mai devreme. "Ceea ce mi s-a părut incredibil, în ultimele două zile, este că liderii Europei, guvernele Europei, nu s-au împotrivit Statelor Unite. Liderii și-au exprimat sprijinul pentru Statele Unite", a declarat Beatrice de Graaf, istoric.
Pe ordinea de zi se află şi creşterea cheltuielilor militare. Statele membre au convenit deja să-şi crească cotele pentru apărare cu până la 5% din PIB, o condiţie pe care preşedintele american a impus-o europenilor în schimbul apărării. "Mesajul meu pentru colegii mei europeni este următorul: nu vă mai îngrijorați atât de mult, începeți să vă asigurați că aveți planuri de investiții. încetați să vă mai faceți griji pentru SUA. Ei sunt aici, cu noi", a declarat Mark Rutte, secretarul general al NATO. În ciuda tuturor acestor eforturi, Donald Trump lasă să se înţeleagă că Statele Unite ar putea refuza activarea articolului 5, piatra de temelie a NATO, dacă unul dintre statele membre e în pericol.
"Depinde care-i definiţia ta a articolului 5. Sunt multe definiţii ale articolului 5. Ştii asta, nu? Sunt obligat să fiu prieten cu mulţi lideri, nu sunt obligat să-i ajut", a declarat Donald Trump, preşedintele SUA. Summit-ul de anul acesta nu este doar cel mai scurt din istorie, ci şi cel mai scump. 183 de milioane de euro costă întâlnirea. Înainte de summit, o grupare prorusă a atacat cibernetic site-urile unor oraşe olandeze.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰