Trump nu ar fi știut de ordinul dat de Hegseth de a suspenda livrările de arme către Ucraina
Ordinul din februarie de suspendare temporară a furnizării de ajutor militar american Ucrainei a fost luat arbitrar de șeful Pentagonului, Pete Hegseth iar Casa Albă nu era la curent cu acest lucru, arată o anchetă Reuters.

Război în Ucraina. La doar o săptămână după ce Donald Trump și-a început al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, armata americană a emis un ordin către trei companii aeriene de transport marfă care operau de la baza Forțelor Aeriene Dover din Delaware și o bază din Qatar, să oprească 11 zboruri încărcate cu obuze de artilerie și alte arme destinate Ucrainei, dezvăluie Reuters.
La câteva ore, oficiali ucraineni din Kiev și autoritățile poloneze au început să solicite explicații de la Washington. Întrebările erau presante: cine ordonase Comandamentului pentru Transporturi al SUA (TRANSCOM) să oprească zborurilor? Era vorba despre o suspendare definitivă a ajutorului militar, sau doar de o întrerupere temporară? Oficialii de rang înalt din cadrul Casei Albe, Pentagonului și Departamentului de Stat nu au avut răspunsuri clare.
Zborurile au fost reluate după o săptămână, dar confuzia creată a dezvăluit haosul din procesul decizional al administrației Trump. Potrivit înregistrărilor TRANSCOM verificate de Reuters, ordinul verbal de suspendare a venit din biroul secretarului apărării, Pete Hegseth.
Surse familiare cu situația susțin că decizia a fost luată după o întâlnire în Biroul Oval din 30 ianuarie, la care au participat Hegseth și alți oficiali din domeniul securității. Ideea suspendării ajutorului a fost discutată, însă președintele nu a emis nicio directivă în acest sens, iar ceilalți oficiali prezenți nu știau despre ordinul transmis către TRANSCOM.
- SUA iau un sistem Patriot din Israel și îl trimit în Ucraina. Nu se știe dacă decizia e a lui Trump sau a fost...
- Trump: Pacea dintre Ucraina și Rusia ar putea fi imposibilă. Există o ură imensă între Zelenski și Putin
- Putin spune că a invadat Ucraina pentru că NATO s-a extins în România şi Bulgaria
- Trump: Pacea dintre Ucraina și Rusia ar putea fi imposibilă. Există o ură imensă între Zelenski și Putin
- Zelenski spune ca nu poate garanta siguranța liderilor mondiali care participă la parada de 9 mai de la Moscova,...
Casa Albă a afirmat ulterior că Hegseth a acționat conform unei directive a președintelui Trump privind suspendarea ajutorului, fără a explica de ce alți oficiali de rang înalt nu erau informați. "Negocierea încheierii războiului dintre Rusia și Ucraina a fost o situație complexă și fluidă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. "Cert este că războiul este mai aproape de final acum decât era atunci când președintele Trump a preluat mandatul".
TRANSCOM a estimat costul anulării celor 11 zboruri la 1,6 milioane de dolari. Un ordin oficial de suspendare a ajutorului a fost emis ulterior, pe 4 martie. Însă povestea suspendării inițiale, relatată în detaliu pentru prima dată de Reuters, reflectă o structură de comandă fragmentată și un proces decizional haotic în administrația Trump.
Potrivit surselor, decizia lui Hegseth ar fi fost influențată de un grup restrâns de consilieri politici de la Pentagon, fără experiență guvernamentală, care pledau pentru oprirea ajutorului militar pentru Ucraina, susţinând o poziţie anti-intervenționistă. Mai mulți consilieri ai secretarului apărării au fost ulterior investigați sau demişi, unii fiind acuzați de divulgarea unor informații clasificate.
Această oprire temporară a transporturilor de armament a creat panică la Kiev, iar oficialii ucraineni au descris situația drept o "pauză dictată de politică internă". În lipsa unei comunicări clare din partea Washingtonului, aliații europeni s-au mobilizat pentru a acoperi eventualele goluri în livrări.
În pofida suspendărilor temporare, administrația Trump a reluat trimiterea ultimelor pachete de ajutor militar aprobate sub mandatul lui Joe Biden. Până în prezent, nu a fost anunțată nicio schimbare oficială de politică privind sprijinul militar acordat Ucrainei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰