Video Adevărul despre promisiunea cu un milion de locuințe la 35.000 de euro. Guda: "Faliment total"
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne face să înţelegem, astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, cum să ne setăm aşteptările promisiunilor electorale.
Cum să distingem adevărul de minciună când analizăm promisiunile electorale. Și continuăm, cu exemplul de un milion de locuințe la 35.000 de euro. Am văzut prima dată că trebuie să ne ancorăm în realitate. Și realitatea e că în România s-au construit 630.000 de locuințe în ultimii 10 ani.
Vine statul și promite AUR, de exemplu, George Simion, că face un milion de locuințe la 35.000 de euro. Și gândiți-vă apoi la al doilea pas, primul e ancorarea în realitate. Apoi, care sunt efectele promisiunii asupra mediului de afaceri? Că mie, ca persoană beneficiară, îmi convine. Vreau și o casă la 35.000 de euro. Dar îmi pun întrebarea, nu cumva e un măr otrăvit? Pentru că este. Pentru că orice sector e distrus, orice sector privat e distrus, dacă vine statul și o oferă cu 50% mai mult la prețuri de 2-3 ori mai mici. Gândiți-vă la cartofi. Dacă vine George Simion și ne promite că ne dă cartofi la toți cu 50% mai mult decât fac toți fermierii în acest sector și la prețuri de 2-3 ori mai mici.
Pe ce o să facă fermierii privați? O să moară. Pentru că 10 ani, consistent, sistemic, în continuu, distruge sectorul privat. Nimeni nu rezistă.
Sectorul de construcţii, cel mai important contributor la buget
- Dobânda legală şi daunele moratorii. Ce despăgubiri pot fi cerute pentru întârzierea la plată
- Diferenţele între modelele de Inteligenţă Artificială ale SUA şi China. "Avem nevoie de un un AI al Europei"
- AI genereză 50% din conținutul online. Tecuceanu: Crează o emoție pe care apoi își face toată strategia
- Salariile la stat, cu 33% mai mari decât la privat. Iancu Guda: "Nu e bine. E anormal"
- Cât cheltuie o companie pentru fiecare salariat şi cum afectează inteligenţa artificială piaţa muncii
Și acum, ia să mergem mai departe pe firul logic. De ce contează toate acestea? Unii zic, doamne, ce mă mai interesează pe mine ce se întâmplă cu dezvoltatorii imobiliari? Dă-i încolo să intre în insolvență, că și așa au făcut profituri enorme. Nu, nu, nu. Nu că sunt avocatul dezvoltatorilor, dar îmi pun întrebarea. Cât contribuie sectorul de construcție privat la buget? Pentru că o să vedeți, sunt sume fantastice. Și fără acești bani, nu mai avem bani de sănătate, de educație. Cu ce ne tratăm în spitale? Este cel mai important contributor la buget sectorul de construcție.
Unii zic al doilea aspect. Nu mă interesează impactul la bugetul public. Eu vreau o locuință ieftină pentru familia mea, să-mi fie mie bine. Nu există așa ceva. Nimeni nu plătește în locul tău. Totul se întoarce la noi, suntem împreună în aceeași barcă, se vede în deficit, se vede în taxe, se vede în inflație. Stai într-o casă de 35.000 de euro, dar n-ai bani de mâncare. De asta trebuie să ne gândim la toate efectele cascadate pe lanț, ca să ne dăm seama, e un măr otrăvit? Vrea să mă păcălească?
Sau este de fapt ceva sustenabil? Nu zic că orice promisiune e minciună, dar așa ceva, să vin să faci un milion de locuințe, să distrugi România. Faliment total. De ce? Pentru că sectorul de construcție are 77.711 firme și atenție, dragii mei, are aproape 400.000 de angajați. Ăștia plătesc 700.000 de pensii. Dacă moare sectorul privat de construcții, nu ne punem și noi întrebarea? 700.000 de pensii, cine le mai plătește? Și atunci asta înseamnă să ai educație financiară. Să ne urmăriți în fiecare zi, că împreună gândim corect. Păi sectorul de construcție are 77.000 de firme, plătește salarii 7.766 de lei în medie, adică un buget de 37 de miliarde de lei salarii, care se văd în sectorul privat, în consum, în taxe care se duc la buget. Contribuie cu 13% la buget și 60 de miliarde de lei taxe, aproape 10% din banii statului.
Din nou, dacă vine statul și oferă cantitate, ofertă, locuințe, cu 50% mai mult decât tot privatul și la prețuri de 2-3 ori mai mici, timp de 10 ani, distruge tot sectorul de construcții privat și e faliment total.
Guda: 40.000 de oameni de bună credință au căzut în capcană
Trebuie să te întrebi: cum mă afectează pe mine direct? Că poate nu lucrezi în sectorul de construcții privat, dar poate ești angajat la o companie care furnizează materie primă pentru constructori. Și atunci îți pierzi jobul. Stai într-o casă de 35.000 de euro, dar nu ai bani să plătești creditul, că nu mai ai salariu. Cum te afectează indirect? Nu mai sunt bani la buget, pentru că sectorul de construcții dispare, că nu are cine să mai fie competitiv în condițiile astea. Că vine statul și omoară sectorul de construcții, adică AUR și George Simion. Nu mai avem bani de educație și sănătate. Apoi, deficitul fiscal înseamnă taxe mai mari și inflație. După ce că mi-am pierdut jobul, nici bunicul nu mai are pensie și s-au scumpit și produsele. Și atunci mă bucur că îmi dă locuință de 35.000 de euro? E o minciună nesimțită la care, din păcate, 40.000 de oameni de bună credință au căzut în capcană. De aceea, e important să ai educație financiară ca să știm să facem deosebirea, într-o lume a fake news-ului și a promisiunilor, între minciună și adevăr.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰