Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Motivarea eliberării condiționate a Elenei Udrea: conduită exemplară, a fost recompensată de 16 ori

Elena Udrea a petrecut suficient timp în închisoare, unde a avut o conduită exemplară, fiind recompensată de 16 ori pentru comportamentul pozitiv și implicarea în programe educaționale. Are în întreținere o fiică minoră, aspect considerat relevant pentru reducerea riscului de recidivă, la fel ca imposibilitatea de a mai ocupa funcții publice. În plus, prejudiciul a fost parțial achitat. Acestea sunt motivele care au stat la baza deciziei de eliberare condiționată, potrivit Judecătoriei Ploiești.

de Denisa Dicu

la 04.07.2025 , 19:53

Fostul ministru Elena Udrea a obținut liberarea condiționată după ce instanța a constatat că a executat fracția necesară din pedeapsă, acumulând 81 de zile câștigate pentru activități prestate în detenție, precum muncă, participare la programe educaționale și instruire profesională. Judecătoria Ploiești a apreciat că Udrea a avut o conduită exemplară în penitenciar, fără abateri disciplinare și a fost recompensată de 16 ori. În plus fiica sa minoră constituie un factor important în reintegrarea socială. În ciuda faptului că prejudiciul stabilit în dosar nu a fost achitat integral, instanța a decis că nu există riscul de recidivă și pentru că fostul demnitar nu mai poate ocupa funcții publice, conform interdicțiilor stabilite.

Amintim că Judecătoria Ploieşti a decis pe 1 iulie 2025 că Elena Udrea poate fi eliberată condiţionat din penitenciar. DNA a contestat decizia. Udrea a fost externată pe 2 iulie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după ce, pe 29 iunie, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în urma unui diagnostic de colecistită acută litiazică.

Elena Udrea a câștigat 81 de zile de libertate pentru munca în închisoare

Vezi și

"Întrucât persoana condamnată are un total de 1478 zile câştigate și executate (dintre care 81 zile ca urmare a activităților lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, a lucrărilor ştiințifice elaborate ori a invențiilor brevetate, 280 zile ca urmare a măsurilor preventive şi 12 zile ca măsură compensatorie pentru executarea măsurii arestării preventive şi pedepsei în condiții necorespunzătoare), instanța ia act că este îndeplinită condiția privind executarea fracției de pedeapsă stabilite obligatoriu de legiuitor, luându-se în considerare şi perioada scursă de la înregistrarea cererii de liberare condiționată până la soluționarea acesteia. Cu privire la îndeplinirea condiției referitoare la stăruința în muncă, instanța reține că şi această condiție este întrunită în ceea ce o priveşte pe persoana condamnată. Executarea pedepsei a început la data de 16.06.2022 urmând să expire în termen la data de 28.08.2027", se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Ploiești de liberare condiționată a Elenei Udrea

Pe acelaşi subiect

Udrea, comportament bun în spatele gratiilor. A fost recompensată de 16 ori

"Potrivit caracterizării întocmite de administrația locului de deținere, instanța reține că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație şi asistență psihosocială. În plan educațional și psihosocial, petenta a participat activ şi susținut la activitățile şi programele implementate în cadrul locului de deținere, finalizând cu succes o serie dintre acestea, implicarea sa reflectând un interes real pentru reabilitare şi asumarea consecințelor faptelor comise. Potrivit evidențelor puse la dispoziție de administrația penitenciarului, petenta nu a fost sancționată disciplinar pe parcursul executării pedepsei şi a fost recompensată în 16 rânduri, ultima recompensă fiind acordată la data de 16.05.2025", se mai arată în motivare. 

Fiica Elenei Udrea reprezintă o asigurare pentru reabilitare 

"În ceea ce priveşte situația personală a petentei, instanța reține că aceasta are în întreținere o fiică minoră, față de care are obligații legale şi morale de sprijin, creştere şi educare. Existența acestui angajament parental constituie, totodată, un factor relevant în susținerea procesului de reinserție socială și asumarea unei conduite conforme cu normele de drept. Pe baza probatoriului administrat, instanța apreciază că petenta dispune de posibilitatea reală de a desfăşura activități lucrative în mod legal după punerea în libertate, aspect deosebit de important în prevenirea recidivei şi în susținerea unei reintegrări sociale durabile", a stabilit instanţa.

Elena Udrea nu va mai putea ocupa funcţii publice

"În ceea ce priveşte faptele pentru care aceasta a fost condamnată, instanța reține că infracțiunile au fost săvârșite în urmă cu un interval considerabil de timp, respectiv în perioada 2010-2012, în contextul exercitării unor funcții pe care petenta nu le mai deține şi pe care nu le va mai putea ocupa ca urmare a interdicțiilor stabilite prin hotărârea de condamnare. Totodată, din fişa de cazier judiciar rezultă că petenta nu este cunoscută cu antecedente penale, nefiind în stare de recidivă", a apreciat instanţa. 

Prejudiciul achitat parţial nu o impiedică pe Elena Udrea să iasă din închisoare 

"În ceea ce priveşte aspectul prejudiciului, instanța constată că deşi acesta a fost achitat parțial, pentru diferența rămasă au fost instituite măsuri asigurătorii constând în sechestre, urmând ca recuperarea integrală să se realizeze prin valorificarea acestora. În acest context, instanța subliniază că achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiție imperativă pentru acordarea liberării condiționate, conform legislației incidente", potrivit motivării.

Elena Udrea a constientizat gravitatea faptelor

"Având în vedere toate aceste elemente - conduita din detenție, lipsa disciplinare, recompensele acordate, participarea activă la programele educaționale, sprijinul familial constant, precum şi intervalul semnificativ de timp scurs de la săvârşirea faptelor - instanța apreciază că petenta a conştientizat gravitatea comportamentului infracțional, a interiorizat valorile sociale fundamentale şi a manifestat reale progrese în procesul de reeducare. Prin urmare, instanța apreciază că perioada executată din pedeapsă este suficientă pentru atingerea scopului preventiv-educativ al sancțiunii penale, astfel cum este prevăzut de dispozițiile legale în materie, şi că liberarea condiționată a persoanei condamnate nu este de natură a periclita ordinea publică sau siguranța colectivă", este un alt motiv pentru care Judecătoria Ploiești a admis cererea de liberare condiționată a fostului ministru al Turismului.

Elena Udrea şi dosarul Gala Bute

Fostul ministru se află în Penitenciarul Târgşor din iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 şi condamnată definitiv în iunie 2018, însă a plecat din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de cinci judecători de la această instanţă. În consecinţă, condamnările din dosarul "Gala Bute" au fost suspendate, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.

În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Instanţa supremă a respins o contestaţie în anulare depusă de Elena Udrea şi a confirmat condamnarea la şase ani de închisoare. Elena Udrea a fugit în Bulgaria, însă a fost prinsă şi trimisă în ţară, fiind încarcerată în iunie 2022.

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.

Anchetatorii spuneau că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie al Organizaţiei Bucureşti a PDL sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Udrea mai este acuzată că a determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute. Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro

Denisa Dicu Like

Pasiune, adrenalină, curiozitate și dorința de a afla poveștile oamenilor. Sunt doar câteva dintre lucrurile care mă îndeamnă să fac jurnalism cu atât de mult drag.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu concedierile anunţate la stat?
Observator » Justiţie » Motivarea eliberării condiționate a Elenei Udrea: conduită exemplară, a fost recompensată de 16 ori
OSZAR »