Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bolojan, după secretizarea declarațiilor de avere: Trebuie făcute modificări pentru accesul la informaţie

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, consideră că transparența este esențială pentru recâștigarea încrederii publice și trebuie păstrată chiar și după decizia Curții Constituționale de a elimina din declarațiile de avere informațiile despre bunurile și veniturile soților și copiilor.

de Redactia Observator

la 30.05.2025 , 11:17

Bolojan, după "secretizarea" declarațiilor de avere: Trebuie făcute modificări pentru accesul la informaţie Ilie Bolojan, presedintele interimar al PNL, susţine o declaraţie de presă, la Palatul Parlamentului, 28 mai 2025 - Agerpresfoto

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a subliniat, vineri, că asigurarea transparenței este un element esențial pentru recâștigarea încrederii în instituții. Potrivit acestuia, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind declarațiile de avere este necesar să se analizeze ce modificări pot fi făcute, astfel încât să se asigure în continuare transparența și accesul public la informații relevante.

"Nu am comentat, în general, deciziile Curții Constituționale sau ale instanțelor. Chiar dacă, la nivel european, nu există o procedură unitară privind transparența declarațiilor de avere, experiența acumulată în România în acești ani arată că transparența publicării acestor declarații, atunci când deții o funcție publică, a fost un câștig. Asigurarea transparenței este un element esențial pentru recâștigarea încrederii în instituții. În plus, există numeroase zone din instituțiile publice în care lucrurile au scăpat de sub control - de la cumulul de câștiguri, până la indemnizații care nu se justifică - iar transparența declarației acționează ca un fel de frână pentru a nu se sări calul. Vedem, din păcate, ce se întâmplă în unele companii de stat, unde câștigurile "au fost secretizate"", a scris Bolojan, pe Facebook.

El a evidențiat că, în orice sistem, transparența este un instrument administrativ eficient care limitează corupția. "După publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, este necesar ca situația să fie analizată pentru a vedea în ce măsură se pot face modificările necesare pentru a asigura în continuare transparența și accesul public la informații relevante. Voi susține acest lucru. În același timp, este important să construim o cultură a transparenței, nu doar prin reglementări clare, ci și prin aplicarea consecventă a acestora și prin măsuri suplimentare care să întărească integritatea în sectorul public. Perioada următoare trebuie să aducă un efort susținut în această direcție", a completat liderul PNL.

Articolul continuă după reclamă

Curtea Constituțională a decis ca declarațiile de avere și interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate și nici pe paginile online ale altor instituții publice. Totodată, aceste declarații nu mai trebuie să cuprindă veniturile și bunurile soților și copiilor.

Potrivit unui comunicat transmis joi, cu majoritate de voturi, CCR a declarat neconstituțional art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010, cu următorul cuprins: "Declarațiile de avere se întocmesc pe propria răspundere și cuprind drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere, potrivit anexei nr. 1".

În urma acestei decizii, care este definitivă, declarațiile de avere care se depun la Agenția Națională de Integritate nu mai trebuie să cuprindă bunurile soților și copiilor. De asemenea, cu majoritate de voturi, au fost declarate neconstituționale alte două articole din Legea 176/2010, care se referă la publicarea pe pagina de internet a ANI a declarațiilor de avere și interese. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu măsurile de austeritate anunţate de Guvern?
Observator » Ştiri politice » Bolojan, după secretizarea declarațiilor de avere: Trebuie făcute modificări pentru accesul la informaţie
OSZAR »