Video De ce e important să folosim creme cu factor de protecţie solară chiar şi în zilele înnorate. Copiii sunt cei mai vulnerabili
Aplicarea protecţiei solare a devenit o rutină încă din copilărie. De la bebeluşi până la elevii de gimnaziu, părinţii sunt mult mai atenţi cu privire la expunerea la soare a pielii copiilor. Specialiștii atrag din nou atenția asupra importanței folosirii zilnice a cremelor cu factor de protecție solară. Acestea previn apariţia mai multor afecţiuni, inclusiv cancerul de piele, cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial.
Sezonul cald este un prilej de bucurie pentru mulţi români. Soarele îi bucură mai ales pe copii, iar părinţii şi bunicii nu ratează ocazia să le facă pe plac şi să-i scoată la plimbare. Medicii trag un semnal de alarmă însă, radiaţiile UV pot face rău pielii dacă aceştia nu se protejează. "Crema cu factor de protecţie creează practic o barieră şi apără ADN-ul celular de radiaţia ultravioletă. Avem raze ultraviolete de tip A, acestea au o lungime de undă mare şi penetrează pielea profund, adică sunt cele responsabile de modificările de la nivelul ADN-ului şi de cancerul cutanat apoi în viaţa adultă", a declarat Teresa Petre, medic dermatolog.
Copiii sunt cei mai vulnerabili când se expun radiaţiilor solare
Deși mulți oameni asociază SPF-ul doar cu vacanțele de vară sau expunerea directă la soare, pielea poate fi afectată pe tot parcursul anului. Protecţia solară este necesară şi în zilele înnorate, spun specialiştii. Radiaţiile UVA responsabile de îmbătrânirea cutanată pătrund prin nori şi se reflectă pe suprafeţe precum apa, nisipul sau betonul. Mulţi au simţit pe pielea lor efectele expunerii la soarele puternic fără să se protejeze. Şi pentru că nu vor să mai repete o astfel de experienţă neplăcută, îşi iau crema constant în rucsac.
Copiii sunt cei mai vulnerabili când se expun radiaţiilor solare. Medicii spun că ar trebui evitate expunerile între orele 11.00 şi 16.00, când radiaţiile sunt la intensitate maximă. "Aceştia au pielea diferită decât a adulţilor. După cum urmează, stratul superficial al pielii este mult mai subţire, asta înseamnă că pierdere apă, se deshidratează mai repede şi riscul de a face arsuri este mai mare", a declarat Teresa Petre, medic dermatolog. Conform statisticilor oficiale, peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea excesivă și neprotejată la radiaţia ultravioletă a soarelui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰