Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Medicamentele care așteaptă și 2 ani să intre pe lista compensatelor. În alte state europene, bolnavii au acces la ele imediat

Medicamentele generice şi biosimilare aşteaptă chiar şi doi ani pentru a intra pe lista compensatelor din România, deşi peste 70% dintre pacienţi ar putea fi trataţi cu acestea. În plus, costă statul român 1 milion şi jumătate de euro, adică doar 20% din cât plăteşte ţara noastră pentru medicamentele bolnavilor. În celelalte ţări europene, bolnavii au acces la ele aproape imediat, iar economiile făcute de state sunt substanţiale. 

de Oana Bogdan

la 08.05.2025 , 08:31

Legislaţia din România creează în prezent un paradox: medicamentele generice câştigă licitaţii, dar nu pot fi eliberate din cauza barierelor legislative.

"Vrem să avem o indexare a medicamentelor până în 50 de lei anuală, pe de altă parte taxa clawback să scadă în continuare deoarece costurile cu producția cresc", spune Daniel Bran, președinte APMGR

Blocajul este cauzat de normele româneşti şi de contractele de tip cost-volum care rămân în vigoare chiar și după expirarea brevetului pentru medicamentele inovative. Astfel, pacienţii sunt puşi să umble între spitale pentru a-şi căuta medicamentele, deşi ar putea fi înlocuite cu generice. 

Vezi și

Legislaţia din România crează în prezent un paradox

Pe acelaşi subiect

"De doi ani de zile îl comand la o farmacie din Germania, care mi-l trimite pe bază de reteţă, până intră ele pe lista care e aprobată de către Guvern, să le putem obţine prin prescripţii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", spune un pacient.

"Știu că trebuie să își ia tratamentul lună de lună, se întâmplă și avem perioade când sunt lipsuri în piața românească. Nu știi ce se va întâmpla în luna următoare, și lucrurile astea sunt cu impact", spune Radu Gănescu, președinte COPAC.

Medicamentele generice au aceleaşi efecte pentru pacienţi ca cele originale, însă un preţ mult mai mic. În loc ca genericele și biosimilarele să fie automat incluse în listă, cum se întâmplă în marile ţări europene, producătorii sunt nevoiţi să parcurgă un traseu birocratic extrem de lung şi anevoios care durează chiar şi 2 ani. 

Industria medicamentelor generice contribuie cu 1,1% la PIB-ul României

"Problema medicamentelor care dispar oricum are foarte multe laturi: problema de costuri de producție, de materiale. Atât timp cât este și o problemă cu bugetul, atât timp cât știm că și în iunie-iulie se vor termina fondurile de la CAS, nu știu cum să vă spun că se va rezolva", spune Beatrice Speteanu, farmacist.

Industria medicamentelor generice contribuie cu 1,1% la PIB-ul României, conform ultimelor date. 70% din pacienții români sunt tratați cu medicamente generice care costă sub 20% din bugetul total. Dar 90% dintre ele au un preț sub 50 de lei, ceea ce le face extrem de vulnerabile. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice îşi propune să solicite ajutor inclusiv de la Comisia Europeană. 

Oana Bogdan Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi rezervat deja pachetul turistic pentru minivacanţa de Rusalii?
Observator » Sănătate » Medicamentele care așteaptă și 2 ani să intre pe lista compensatelor. În alte state europene, bolnavii au acces la ele imediat
OSZAR »