Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Muzeul Radioului din Siret: 3.000 de comori sonore și o călătorie în nostalgia tehnologiei de altă dată

În Siret, pasiunea pentru unde radio prinde glas! Cel dintâi muzeu din România dedicat radioului și-a deschis porțile în micul oraș din județul Suceava. Fiecare obiect de acolo spune o poveste, iar curioșii sunt invitați, weekend de weekend, într-o incursiune fascinantă prin istoria radioului. De la aparate rare şi până la legende sonore, fiecare are un trecut care abia așteaptă să fie explorat.

de Redactia Observator

la 15.06.2025 , 08:36

Candva, radiourile aduceau lumea în case și scoteau oamenii din cotidian. Azi, ele au devenit bijuterii ale trecutului – prețioase, rare și încărcate de povești. De ieri, aceste comori sonore pot fi admirate la Muzeul Radioului din Siret, un spațiu unde nostalgia se împletește cu tehnologia de altădată.

“Este unic. Este un simbol. Unic în zona noastră, unic în Moldova”, spune Adrian Popoiu, primar oraș Siret.

“Nu mi-am putut imagina că o să văd o dată, la un loc, atâtea exemplare, unul mai vechi decât altul. Unul mai încărcat de istorie decât celălalt. Este fantastic”, spune Nicu Alifantis, artist.

Vezi și

Cu vocea-i inconfundabilă și poveștile pline de profunzime, pentru Nicu Alifantis radioul a fost o fereastră deschisă spre lumi neexplorate, un ghid sonor care i-a modelat parcursul artistic.

Pe acelaşi subiect

“Pentru mine înseamnă copilăria mea şi toate lucrurile frumoase pe care le-am auzit. Primele muzici frumoase la Radio le-am ascultat. E specială relaţia pe care o ai cu radioul”,  spune Nicu Alifantis, artist.

Cele aproape 3.000 de piese adunate cu grijă de doi colecționari dedicați vor reveni la viață, rând pe rând, în expozițiile muzeului. Fiecare aparat o să fie expus prin rotație, pentru a oferi mereu ceva nou. 

“Am dorit să-mi adun zece aparate de radio, să le pun într-un foişor acasă. Acele zice s-au transformat în şase-şapte sute. M-am trezit că nu mai am loc de aparate acasă şi a venit cumva ideea aceasta de a le expune undeva”, spune Florin Procopie Gușul, colecţionar. 

Radiouri rare, poveşti vii

Unul dintre cele mai rare este fonograful inventat de Edison, piesa de rezistență a colecției, care datează de la finalul secolului al XIX-lea. 

“Primele modele puteau reda o singură dată melodia, după care trebuiau reînregistrate. Acesta are o ceară cu un compozit, care o face puţin mai dură şi poate fi ascultat de mai multe ori”, spune Florin Procopie Gușul, colecţionar.

Muzeul Radioului din Siret își deschide porțile în fiecare weekend, iar accesul este gratuit.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ați încercat vreodată o provocare de pe TikTok?
Observator » Ştiri sociale » Muzeul Radioului din Siret: 3.000 de comori sonore și o călătorie în nostalgia tehnologiei de altă dată
OSZAR »