Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Charlie Ottley îndeamnă la vot: "România este sfâșiată de aceste alegeri prezidențiale! Nu avem democrația doar ca un drept, ci ca o datorie socială, morală"

Celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru documentarele care au promovat România în întreaga lume, face un apel emoționant către români, în pragul alegerilor prezidențiale. Într-un mesaj video, Ottley vorbește despre ură, divizare și importanța votului, dar și despre viitorul țării în contextul european.

de Redactia Observator

la 16.05.2025 , 09:47

"România este sfâșiată de aceste alegeri prezidențiale", spune Charlie Ottley, într-un mesaj direct și fără menajamente adresat românilor înainte de votul de duminică.

Cunoscut pentru pasiunea cu care a promovat frumusețea și valorile României, jurnalistul britanic atrage atenția asupra riscurilor unei alegeri făcute în necunoștință de cauză și subliniază rolul esențial al fiecărui vot.

Într-o Românie tot mai polarizată, Ottley îndeamnă la toleranță, dialog și responsabilitate civică.

Vezi și

"România este sfâșiată de aceste alegeri prezidențiale. Prietenii se ceartă între ei, vecinii, frații, unchii și mătușile, și uneori chiar soții și soțiile. Suntem cu toții alimentați până la culme cu ură și prejudecăți, iar întreaga națiune se închide în sine din cauza acestei crize fundamentale și existențiale cu care ne confruntăm.

Pe acelaşi subiect

Una dintre cele mai mari tristeți, pentru mine, în primul tur al alegerilor, a fost că 55% dintre oameni nici măcar nu s-au prezentat la vot. Asta înseamnă că peste jumătate din populația României nu este deloc interesată de viitorul țării. Și totuși, acest vot de duminică va defini direcția în care se îndreaptă România, poate pentru următorii 10 ani, poate pentru totdeauna. Este atât de important!”

Pe de o parte, îl avem pe George Simion, care crede că ar trebui să retragem sprijinul din Ucraina, țara noastră vecină, care este oprimată de un stat agresiv, și îi curtează pe parlamentarii europeni care sunt și susținători ai lui Putin, ceea ce probabil înseamnă că vrea să se împace cu Putin. Arată... “oh, nu vom ajuta copilul care este hărțuit în curtea școlii pentru că nu vrem să fim și noi agresați”.

Nu așa am fost crescut, dar respect acest punct de vedere. Dacă asta înseamnă că România rămâne în siguranță, în regulă — dar pur și simplu nu cred că o va face. De asemenea, el crede că ar trebui să ne distanțăm de Europa, și asta în ciuda faptului că Uniunea Europeană a investit 95 de miliarde de euro în România până în 2024.

Nu știu cât este acum, probabil peste 100 de miliarde de euro, iar România a trebuit să ramburseze 35 de miliarde, ceea ce înseamnă că avem 65 de miliarde în plus – bani care au rămas în țară. Aceștia sunt bani pentru spitale, bani pentru infrastructură, bani pentru drumuri, pentru sate, pentru startup-uri, bani pentru antreprenori, întreprinderi mici înființate cu fonduri europene.

Sigur că, dacă nu îndeplinesc criteriile din aplicație, trebuie să ramburseze banii – este un lucru normal. Trebuie restituiți de către ei sau de către politicienii corupți care cheltuiesc greșit acele fonduri. Știu că acesta este unul dintre motivele pentru care avem această creștere masivă a populismului, această schimbare de paradigmă în evoluția țării – pentru că am fost cu toții dezamăgiți de politicieni corupți prea mult timp, și toată lumea e indignată din această cauză. Dar este important să nu aruncăm copilul odată cu apa din cadă.

În acest caz, fondurile europene sunt cele care au ajutat această țară să crească și să se dezvolte. Dacă iei 95 de miliarde din economie, nu știu cum îi vom înlocui. Poate Rusia ne va veni în ajutor. Cine știe? Dar, între timp, trebuie să încercăm să progresăm, să creștem și să ajutăm această țară să înflorească. Și pentru asta avem nevoie de investiții, iar în acest moment, acestea vin de la Uniunea Europeană. Deci, ori ești pro-Europa, ori ești cam pro-Rusia. Practic, ne rezumăm la aceste două opțiuni.

Există, evident, factori mai complicați – știu – dar, ca să rezumăm: când te duci și îți pui semnătura lângă un nume, duminică, duci România într-o direcție foarte diferită, în funcție de votul tău.

Aș spune totuși asta: vă rog să votați. Toată lumea trebuie să voteze. Nu avem democrația doar ca un drept, ci o avem ca o datorie socială, ca o obligație morală. Dacă rezultatul de duminică nu îți place și nu ai votat, ei bine, doar tu ești de vină. Și cred că este absolut criminal să nu mergi și să nu iei jumătate de oră din ziua ta pentru a bifa căsuța ce aparține unui nume.

Mai presus de toate, vă rog să nu ne certăm din cauza asta. Dacă George Simion intră – excelent! Îi doresc tot binele din lume și tuturor celor care au votat pentru el, și să sperăm că deciziile sale sunt cele corecte pentru a aduce țara mai departe. Dacă Nicușor Dan este ales, să sperăm că va putea maximiza acele fonduri europene și să oprească corupția sistematică din guvernele românești din ultimii 15, 20 de ani sau chiar mai mult.

Dar oricine este ales, haideți să-i respectăm pe cei care au votat pentru el. Să nu ne certăm din cauza asta, deoarece tulburările sociale pe care le creează acest lucru sunt, probabil, cel mai dăunător fenomen care se întâmplă acum în România.

Așa că iertați pe toată lumea, fiți toleranți cu opiniile lor. Sunt sigur că vor exista câțiva oameni care mă vor denigra, dar pur și simplu ignorați-i pe cei care sunt plini de ură și nu au argumente raționale, pentru că nu au răbdare, nu sunt toleranți și nu sunt capabili să accepte opiniile altora.

Cu toții avem dreptul să ne exprimăm acele opinii. Și haideți să trăim și să-i lăsăm și pe ceilalți să trăiască. Și cel mai important: haideți să votăm, duminică!", a transmis Charlie Ottley, într-un mesaj video pe Instagram. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea despre alegeri
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2025 » Charlie Ottley îndeamnă la vot: "România este sfâșiată de aceste alegeri prezidențiale! Nu avem democrația doar ca un drept, ci ca o datorie socială, morală"
OSZAR »