Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pensionarul care i-a dat 300.000 de euro unui robot bancar: 639 de transferuri în 11 ani

În era digitală, hoții nu mai sparg uși, ci parole. Oamenii se trezesc săraci peste noapte pentru că au urmat indicaţiile unor roboţi ce se recomandau ca fiind reprezentanţii unor bănci. Un clujean de 70 de ani a fost astfel păcălit timp de 11 ani. În tot acest timp, i-a livrat unui fals robot 300 de mii de euro. Autorităţile spun că abia fac faţă valului de infracţiuni online şi avertizează că, de multe ori, păgubiţii nu îşi mai pot recupera banii. 

de Alex Prunean

la 14.05.2025 , 19:31

Timp de 11 ani, individul a reuşit să câştige încrederea unui pensionar de 70 de ani şi să îl lase fără bani. S-a dat drept robot bancar, iar victima l-a crezut. Aşa a ajuns să îi vireze – în 639 de tranşe – nu mai puţin de 300 de mii de euro, sub pretextul unor investiţii. 

Pensionarul transfera sume mici, de aproximativ 400 de euro pe tranşă, sub pretextul unor comisioane de transfer pentru câştigurile acumulate. Uneori îi erau solicitate chiar şi de două ori pe săptămână, iar când nu avea bani, încerca să facă rost şi cerea împrumut.

"Acesta ar fi solicitat sume de bani sub pretextul achitării unor taxe legate de transportul fondurilor rezultate din aşa-zisele investiţii", spune Patricia Socaciu, purtător de cuvânt IPJ Cluj.

Vezi și

Cu conturile doldora de bani, "robotul fals" s-a trezit cu poliţia la uşă, după ce povestea a ajuns la urechile fiicei păgubitului. Cazul nu este unic.

Pe acelaşi subiect

Înşelătoriile de acest fel sunt deja fenomen naţional

"Telefoane din alte ţări, cu alte numere, nu le răspund. Cum să îmi dea mie un premiu dacă nu am participat la nimic, la o tombolă ceva", spune o femeie. 

O femeie din municipiul Deva s-a trezit însă datoare la bancă, peste noapte, după ce s-a făcut un împrumut online de 12 mii de euro în numele ei. 

Păgubită: Mi-a prezentat prin imagini pe WhatsApp şi după aia s-a apucat şi mi-a pus un credit de la distanţă, ceea ce eu n-am ştiut

Reporter: Deci pe telefon v-a solicitat să instalaţi o anumită aplicaţie

Păgubită: Şi mi-a făcut un tip selfie în schimb, la creditele normale se ţine buletinul aici ca să-ţi vadă şi imaginea

Femeia a înţeles la timp că este vorba de o păcăleală, nu toţi au acelaşi noroc. Hoţii transformă banii în criptomonede, iar recuperarea lor devine aproape imposibilă. Zilnic, 30 de români sunt păcăliţi astfel. 

Astfel de fraude online sau prin telefon, în care de obicei cad victime persoane vârstnice, sunt tot mai frecvente. Recent, la Botoşani, un bărbat a rămas fără un milion de lei în cont după ce un individ, dându-se drept angajat al unei bănci, i-a instalat pe telefon o aplicaţie de control la distanţă. 

Tâlharii online sunt din ce în ce mai abili

"Vă recomandăm să nu oferiţi niciodată date personale sau bancare prin telefon sau online. Instituţiile bancare nu cer coduri şi nu cer niciodată acces la telefonul dvs. mobil", spune Delia Nenişcu, purtător cuvânt IPJ. 

La nivel mondial, numai în 2024, au dispărut din conturile victimelor un trilion de dolari.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi se pare o idee bună ca elevii de clasa a VIII-a să dea Evaluare Naţională din mai multe materii?
Observator » Evenimente » Pensionarul care i-a dat 300.000 de euro unui robot bancar: 639 de transferuri în 11 ani
OSZAR »