George Simion insistă că îl va propune premier pe Călin Georgescu. AP: Încearcă să profite de nemulțumirea electoratului
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a acuzat într-un interviu acordat marţi agenției americane Associated Press că actualul guvern subminează democrația și susţine că el este singurul candidat necompromis de putere. Simion a insistat din nou că, dacă iese preşedinte, îi va cere lui Călin Georgescu să fie premier.
În vârstă de 38 de ani, liderul partidului naționalist de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai și îl va înfrunta pe reformistul pro-occidental Nicușor Dan în turul decisiv programat pentru 18 mai, amintește Associated Press. Simion susține că succesul său reflectă dorința profundă a alegătorilor pentru schimbare și insistă că el asta reprezintă.
"Sunt un om care nu a fost niciodată la guvernare și nu am fost niciodată partener cu cei care au pus la cale această… lovitură de stat împotriva voinței poporului", a declarat Simion pentru Associated Press, într-un interviu acordat marţi, 6 mai 2025, în Palatul Parlamentului.
Peisajul politic românesc a fost zguduit anul trecut, când instanța supremă a anulat alegerile prezidențiale după ce outsiderul Călin Georgescu câștigase primul tur, pe fondul unor acuzații de fraudă electorală și ingerinţe ruseşti - acuzații negate de Moscova, explică AP.
În martie, lui Georgescu i s-a interzis participarea la reluarea alegerilor, iar Simion a devenit figura principală a extremei drepte. Neîncrederea în autorități rămâne mare, în special printre susținătorii lui Georgescu, o bază electorală consistentă de care Simion a încercat să profite, comentează AP.
- Politico: Cum a devenit George Simion un "mesia" de extremă dreaptă pentru românii din diaspora. Mesajul care i-a...
- George Simion anunţă că îl va pune pe Călin Georgescu premier şi că vrea alegeri anticipate: "E o variantă de...
- George Simion anunţă măsuri neprietenoase: Aproximativ 500.000 de concedieri la stat
- Iritat, George Simion și-a pus "gărzile de corp" să îl scape de jurnalişti. Întrebările la care a refuzat să...
- Analişti, despre planul lui George Simion: dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate
- O victorie a extremei drepte în România ar putea face să avanseze obiectivele Kremlinului - analiză ISW
Votul de duminică a scos la iveală un puternic sentiment anti-sistem și a marcat o ruptură față de partidele tradiționale, adâncind incertitudinea politică într-o țară membră a Uniunii Europene și NATO, aminteşte sursa citată. "Românii sunt supărați", a spus Simion. "Nu se întâmplă în fiecare zi ca alegerile să fie anulate într-un stat membru UE - românii vor o schimbare, iar eu sunt acea schimbare."
Criza s-a adâncit după ce premierul Marcel Ciolacu și-a dat demisia, în urma eșecului candidatului coaliției de guvernare de a ajunge în turul doi. Simion, care se clasase pe locul patru în alegerile anulate anul trecut și l-a susținut ulterior pe Georgescu, l-a numit pe acesta "președintele de drept" și a declarat că "dacă va cere să fie prim-ministru, îl voi nominaliza. A fost cel votat de români."
"Tocmai ce a fost demis premierul, nu au o majoritate și va fi greu să formeze una nouă. Desigur, au existat câteva propuneri de premier, dar acum ne aflăm într-o situație extraordinară. În opinia mea și a multor români președintele de drept ar fi trebuit să fie Călin Georgescu, iar dacă va dori, dacă va cere să fie prim-ministru, îl voi nominaliza, pentru că el a fost cel votat de români. Respect democrația", a spus Simion.
Fondat în 2019, AUR a crescut spectaculos, devenind a doua forță politică din parlament, susținând valori precum "familia, națiunea, credința și libertatea", relatează AP. Simion susţine că, în condiții normale, s-ar concentra pe reforme administrative, reducerea birocrației și scăderea taxelor. Totuși, restabilirea normelor democratice este, spune el, prioritatea absolută. "Suntem într-o situație excepțională."
Adversarul său, Nicușor Dan, un matematician de 55 de ani și fost activist anticorupție, a avertizat că românii trebuie să aleagă "între o direcție pro-occidentală și una anti-occidentală pentru România". "Fac apel la toți românii să se implice în această bătălie. Sunt optimist că vom câștiga", a spus el după calificarea în finala prezidenţială
Criticii lui Simion îl acuză de simpatii pro-ruse și susțin că alegerea sa ar periclita parcursul României în UE și NATO, mai ales pe fondul războiului din Ucraina. Simion respinge ferm acuzațiile: "Nu este în interesul poporului român să fie apropiat de Rusia."
"Voi lupta ca românii, în cadrul UE și NATO, să aibă o viață normală aici, acasă - nu să fie nevoiți să muncească în străinătate și să contribuie la bunăstarea altor state", a declarat Simion, care a obținut 61% din voturile din diaspora.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că o eventuală președinție al lui Simion ar fi "o veste proastă pentru România și Europa", acuzându-l că "disprețuiește procesele democratice". "George Simion nu este un politician conservator, ci un extremist antieuropean. Alegerea sa ar destabiliza România și ar reprezenta un succes strategic pentru Rusia." Simion a respins aceste acuzații: "Nu eu am anulat alegerile și nu am reflexe autoritare."
Un susținător declarat al președintelui american Donald Trump, Simion afirmă că platforma sa este axată pe revenirea la democrație și garantarea libertăților fundamentale: "libertatea alegerilor, libertatea de exprimare". Deși funcția prezidențială presupune un mandat de cinci ani și competențe în domeniul securității și politicii externe, o eventuală președinție a lui Simion ar aduce provocări semnificative în relațiile externe, subliniază AP.
Lui Simion i s-a interzis accesul în Republica Moldova, din cauza suspiciunilor ca a încercat destabilizarea ţării, și în Ucraina, pentru "activități sistemice anti-ucrainene". "După ce voi fi ales, voi aborda relațiile cu vecinii noștri cu respect și deschidere. Ei vor avea nevoie de noi - iar eu voi acționa în acest sens", a declarat el, promițând sprijin pentru integrarea europeană a celor două state.
În privința Ucrainei, Simion se opune trimiterii de trupe NATO pentru garantarea păcii, de teama unei escaladări. "Donald Trump a fost ales promițând pace. Acum trebuie să o aducă", a spus el. Referitor la îngrijorările că ar descuraja investițiile, Simion a spus: "Singura cale de dezvoltare este atragerea de investiții străine, combinată cu valorificarea resurselor naturale ale României."
Deși AUR se opune căsătoriilor între persoane de același sex și are legături strânse cu Biserica Ortodoxă, Simion a dat asigurări că nu va modifica legislația privind drepturile LGBTQ+: "Fiecare are dreptul la orientarea sexuală pe care o dorește."
"Românii sunt în majoritate conservatori din punct de vedere social, iar UE ne-a acceptat așa cum suntem. Faptul că îți iubești identitatea, tradiția și mergi la biserică nu înseamnă că ești o persoană rea."
În timp ce România încearcă să repare încrederea în democrație după fiasco-ul electoral de anul trecut, Simion a comparat situaţia actuală a țării cu revoluția din 1989. "Din ce văd eu, pentru libertate trebuie să lupți neîncetat", a încheiat el, potrivit AP.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰