Video Ministrul Finanţelor, despre economie: e posibilă o "aterizare hard". România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR
Criza politică zguduie economia. Ministrul Finanţelor recunoaşte că ar putea urma o aterizare dură. Mai mult, a cerut insituţiilor statului să pună pe primul plan banii pentru pensii şi salarii şi să amâne alte cheltuieli. Nicuşor Dan şi George Simion şi-au prezentat astăzi planurile economice nu doar în faţa sindicatelor, ci şi a mediului de afaceri.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a vorbit pentru prima dată despre alegeri şi rezultatul lor, după scrutinul din 4 mai la un eveniment organizat de oamenii de afaceri. Şi asta după ce leul şi bursele s au prăbuşit.
"Vremurile liniştite au apus. Rugămintea mea este să vă duceţi să votaţi. Aşa cum vă dictează conştiinţa. Dar gândiţi-vă la statutul României în această lume. Gândiţi-vă la demintate, la oamenii care lucrează. Gândiţi-vă la normalitate. Şi toate aceste lucruri înseamnă, totuşi, România europeană. România care munceşte. România care înţelege că performanţa se face cu seriozitate şi nu cu scandal", a declarat Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României.
O "aterizare hard"
Ministrul Finanţelor a comparat traiectoria României, în pragul alegerilor prezidenţiale, cu cea a unui avion.
- "TVA nu va creşte în mandatul meu". Nicuşor Dan a dat angajamentul în scris
- George Simion a șters de pe Facebook imaginile filmate pe ascuns în biroul său cu jurnaliștii Digi24
- Sondaj CURS: George Simion - 52%, Nicuşor Dan - 48%, cu 5 zile înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale
- Confruntarea pentru Cotroceni intră în linie dreaptă. Calculele candidaţilor pe ultima sută de metri
- Garry Kasparov, despre situaţia din România înainte de alegeri: "Riscul real e să vă alăturaţi statelor paria....
"Este posibilă o aterizare hard. Very hard începe în cazul în care continuăm incertitudinea politică. Dacă avem stabilitate şi în cel mai scurt timp avem un guvern care este in charge şi turează şi începe implementarea măsurilor, aterizarea este gestionabilă. Depinde de pilot, de cine conduce avionul. Să vedem peste câteva săptămâni cine o să fie pilotul", a declarat Barna Tanczos, ministrul de Finanţe.
La întâlnirea cu oamenii de afaceri au participat şi cei doi candidaţi la preşedinţie. Nicuşor Dan şi George Simion au evitat o întâlnire faţă în faţă. Fiecare a încercat în schimb să i convingă pe antreprenori că ar putea gestiona şocul economic prin care trece România.
"Sunt patru lucruri pe care trebuie să le facem. Să combatem marea evaziune fiscală, să lum bani europeni, să limităm cheltiuelile statului şi să ne uităm la companiile statului", a declarat Nicuşor Dan, candidat independent la preşedinţie.
"Ştiţi ce avem de făcut ca să evităm falimentul. Să scăpăm de paraziţii din amdimistraţia locală şi centrală", a declarat George Simion, candidat AUR la preşedinţie.
Ministerul Finanţelor a dat dispoziţie instituţiilor statului să amâne toate cheltuielile în afară de pensii şi salarii.
"Asigurarea cash-flow-ului trebuie să se facă prioritizând aceste plăţi, este o chestiune de normalitate", a declarat Barna Tanczos, ministrul de Finanţe.
Îngrijorări vin şi din partea mediului de afaceri.
"Sunt multe, multe milioane. Iată exemplul cel mai bun ce rău poate să facă politicul unor oameni care muncesc de ani de zile. Trebuie să terminăm odată cu instabilitatea politică, pentru că ea ne pune beţe în roate", a declarat Dragoş Atanasiu, consilerul lui Ilie Bolojan pentru relaţia cu mediul de afaceri.
România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR
Temerile oamenilor de afaceri sunt că formarea unui nou guvern ar putea dura prea mult după alegeri. Asta ar însemna întârzierea reformelor fiscale, motiv pentru care România ar putea pierde toți banii europeni.
Reforma fiscală trebuia să intre în vigoare în aprilie, însă a fost amânată până după alegeri. Dacă nu va fi adoptată cel târziu la început de iulie, țara noastră riscă să pierdă 44 de miliarde de euro din Politica de Coeziune şi aproape 20 de miliarde de euro din PNRR.
Instabilitatea economică duce şi la meciuri între politicieni şi bancheri. Fostul ministru de finanţe Adrian Câciu a dat vina pe Nicuşor Dan pentru creşterea euro peste pragul de 5 lei.
"Un euro, 5,1 lei. (...) Care ai vrut duș cu apă rece, extins la nivel național și l-ai dus pe matematician acolo, vezi că începe să vină apa rece", a scris acesta pe Facebook.
"Nu ştiu dacă putem stabili o relaţie de cauzalitate între cele două lucruri. Este limpede că tot ce s-a întâmplat din punct de vedere al rezultatului alegerilor generează astfel de reacţii şi nu suntem la prima reacţie de acest fel, am trecut în decembrie printr-o situaţie asemănătoare", a declarat Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
O replică extrem de dură a venit şi de la consilierul BNR, Eugen Rădulescu.
"Așadar (...) nu riscul enorm ca un anti-european să ajungă la Cotroceni a atras scăderea leului. De vină este, nici mai mult, nici mai puțin, decât Nicușor Dan! (...) Se spunea că culmea nerușinării ar fi când împingi o babă pe scări și o întrebi de ce se grăbește. Astăzi am aflat că există o culme a nerușinării incomparabil mai mare", a scris bancherul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰