Video Iancu Guda spune cine este de vină după ce EURO a atins maximul istoric şi ce ne aşteaptă
Se văd deja primele semne ale furtunii economice, cu euro care a sărit pentru prima dată în istorie de pragul psihologic de 5 lei. Iar ce urmează ar putea fi şi mai greu. Scumpiri în lanț, inflație în creștere și puterea de cumpărare în cădere liberă. Toate ar urma să vină la pachet cu acest curs valutar record.
Moneda naţională s-a depreciat şi miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creştere cu 6 bani faţă de cotaţia precedentă, de 5,0378, înregistrând un nou maxim istoric.
"În România, mereu am dat vina pe alţii, am căutat alibiuri, dar când arătăm cu degetul spre undeva, trei degete sunt îndreptate spre noi. Şi atunci suveraniştii spun că e vechea guvernare, deficitele din spate, şi faptul că luni seară guvernul PSD s-a retras de la guvernare. Dar este fals. Cursul a început să aibă presiune de luni dimineaţă şi retragerile de capital din România au crescut de 20 de ori mai mult de luni dimineaţă. Cauzate de alegerile din primul tur prezidenţial", a explicat Iancu Guda, specialist economic Observator.
Ce înseamnă un euro peste 5 lei
"Mai concret, dacă ar fi avut legătură cu vechea guvernare, ar fi restras banii vineri, săptămâna trecută sau în februarie, în 2024, când România a avut deja un deficit fiscal foarte mare. Dar nu i-au retras. Retragerile nu sunt vânzări de companii, de active, şi luăm banii acasă. Retragerile sunt investiţii în România pe finanţarea deficitului statului. Cumpără obligaţiuni de stat şi atunci când nu mai au încredere în România le vând şi îşi retrag banii", adaugă Iancu Guda.
"Efectul în lanţ când investitorii străini nu mai finanţează statul român este că statul român nu mai are bani de pensii şi salarii. În România sunt 4 milioane la privat, care contribuie pentru pensii şi 1 milion la stat. 5 milioane contribuie în fiecare lună cu 1650 de lei contribuţii de asigurări. Dar 5 milioane de pensionari iau pensie de 2660, deci noi pierdem 1000 de lei pe lună pe 5 milioane de pensionari, care înseamnă 60 de miliarde de lei pe an. Bani pe care statul îi finanţează din aceste obligaţiuni pe care nu mai le poate finanţa, pentru că investitorii străini îşi pierd încrederea în România", mai spune Iancu Guda.
"Preţurile în lei cresc mai accelerat decât câştigă unii români încasând bani de la rude din Europa. Pentru că noi importăm foarte mult şi 80% din tot ce cumpărăm în fiecare zi se scumpeşte", arată Iancu Guda.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰