Video Telefoanele stradale portocalii, vândute cu sume mari pe OLX. "La mine stătea într-o magazie"
Telefoanele publice care, în alte vremuri, se găseau la propriu pe toate drumurile, astăzi se vând cu sute de euro pe internet. Colecționarii ajung să caute un astfel de telefon și săptămâni întregi.
Era prețul pe care, acum 50 de ani, îl plăteam pentru un "Am ajuns bine" sau un "Vin mai târziu acasă" transmis părinţilor. Cabinele telefonice erau la fiecare colț de stradă, iar telefoanele cu fisă făceau parte din viața de zi cu zi. Astăzi, puțini își mai amintesc de ele.
Timpul a trecut, iar la finalul anilor 90 telefoanele cu fisă au fost înlocuite de cele portocalii, cu cartelă. În România existau peste 35.000 de cabine telefonice.
Se cumpăra o cartelă telefonică de la orice magazin, se introducea în dispozitiv, se forma numărul la care voiam să sunăm, duceam receptorul la ureche și începea apelul.
Treptat, mobilele au scos din uz telefoanele fixe
- Femeie, forțată la prostituție și videochat de către o familie din Bucureşti, salvată după un coșmar de 7...
- Băut bine şi drogat, un tânăr s-a urcat fără permis la volan, în Turda. A fost prins de poliţişti şi...
- Producția de miere de salcâm a fost compromisă anul acesta. Un borcan va ajunge să coste până la 100 de lei
- Rezervişti trecuţi de prima tinereţe, chemaţi la exerciţii. Printre ei, electricieni şi şoferi
- ANIMAŢIE. Salina Praid, la un pas de prăbuşire. Şapte din cele 10 mine sunt inundate
"Cred că un an jumătate, doi ani au mers cumva în paralel telefoanele de pe stradă cu mobilele. Și apoi automat că omul nu mai avea nevoie de telefonul de pe stradă. Cel mult te adăposteai în cabina telefonică când începea ploaia", a explicat Luiza Ghimboasa, colecționar.
Astăzi, au mai rămas doar câteva intacte. Sunt complet inutile, pentru că au fost deconectate de la rețea. Totuși, trecătorii mai în vârstă le privesc cu un zâmbet nostalgic. Sunt, pentru mulți, o fereastră spre trecut.
"Când am venit eu în București, acum 60 de ani, ca să vorbesc cu tata la țară îi dădeam aviz telefonic. Peste 3 zile mergeam la Palatul Telefoanelor și se auzea o voce... numele meu la cabina cutare", a povestit o persoană în vârstă.
Multe dintre telefoanele publice rămase intacte au ajuns piese de colecție. Recondiționate de pasionați, se vând acum pe bani mulţi.
Un telefon stradal poate ajunge și la 700 de euro, deși nu mai are nicio utilitate practică. Valoarea lor stă în amintire și în nostalgia unei epoci apuse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰