Ce-i pregăteşte UE lui Putin pentru a-l forţa să încheie războiul: "Trebuie să sufocăm economia rusă odată pentru totdeauna"
Aliaţii europeni ai Ucrainei se pregătesc să impună noi sancțiuni președintelui rus Vladimir Putin, pentru că a refuzat să vină la mult-așteptatele negocieri dintre Kiev și Moscova, desfășurate în Turcia, relatează POLITICO.

Keir Starmer (Marea Britanie), Emmanuel Macron (Franța), Friedrich Merz (Germania), Volodimir Zelenski (Ucraina) și Recep Tayyip Erdoğan (Turcia) se întâlnesc vineri în capitala Albaniei pentru a discuta modalități de oprire a războiului din Ucraina. Discuțiile de la summitul Comunității Politice Europene de la Tirana, un forum informal al liderilor de pe continent, se vor concentra pe intensificarea semnificativă a sancțiunilor împotriva Moscovei, au declarat pentru POLITICO patru oficiali europeni.
Se discută inclusiv despre impunerea unor tarife punitive asupra importurilor din Rusia, au precizat doi oficiali europeni. Uniunea Europeană a impus deja sancțiuni semnificative de la invazia declanşată de Rusia în 2022, dar nu a aplicat un embargo comercial total. Aplicarea de tarife a fost luată în calcul şi în trecut ca soluție de ocolire a opoziției Ungariei față de sancțiuni.
Menţionăm că valoarea exporturilor Rusiei către Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în urma sancțiunilor impuse de UE după invadarea Ucrainei. Conform datelor Eurostat, între primul trimestru al anului 2022 și al treilea trimestru al anului 2024, importurile UE din Rusia au scăzut cu 86%.
Al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
- Ce au decis ruşii şi ucrainenii la primele negocieri după 3 ani de război. Liderii UE condamnă poziţia...
- Putin l-a demis pe comandantul-șef al Forțelor Terestre ale Rusiei. Generalul Oleg Saliukov, mutat în Consiliul de...
- Trump: Nu se va întâmpla nimic legat de pace până când nu mă voi întâlni direct cu Putin. Nu sunt dezamăgit...
- Putin, numit laş pentru că nu s-a întâlnit cu Zelenski la Istanbul. Ministru ceh: Şi-a trimis reprezentantul...
- Un avion SU-35 rusesc a încălcat spațiul aerian al NATO. Estonia a încercat, fără succes, să reţină un...
- Polonia spune că negocierile Rusiei cu Ucraina sunt "o glumă": Sperăm că Donald Trump va înţelege
Miercuri, ambasadorii UE au aprobat al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include aproape 200 de nave din așa-numita "flotă fantomă", utilizată pentru a ocoli sancțiunile existente asupra exporturilor de petrol și gaze. Discuțiile directe dintre Kiev și Moscova, primele din primăvara lui 2022, au început cu incertitudine. Zelenski a sosit în Turcia pregătit pentru negocieri, însă Putin a refuzat să participe și a trimis în schimb o delegație de rang inferior.
Președintele SUA, Donald Trump, sugerase că ar fi dispus să se alăture negocierilor de rang înalt în Turcia, dar și-a pierdut interesul după ce absența lui Putin a fost confirmată. "Nu se va întâmpla nimic până când eu și Putin nu ne vom întâlni", a declarat el la bordul Air Force One.
Un oficial britanic de rang înalt a avertizat, înaintea negocierilor de joi, că, în cazul unui eșec, discuțiile se vor concentra probabil pe sancțiuni și pe modalități de a mobiliza mai multe țări pentru impunerea acestora, după ce liderii Franței, Germaniei și Poloniei au amenințat încă de sâmbăta trecută cu un val de sancțiuni dacă Rusia nu acceptă "un armistițiu total și necondiționat."
"Președintele Putin se ascunde", a declarat un consilier al lui Macron, înainte ca Moscova să confirme oficial că liderul rus nu va merge în Turcia.
"Trebuie să sufocăm economia rusă odată pentru totdeauna"
Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că europenii și americanii trebuie să "meargă mai departe" și să "sufoce" economia rusă pentru a-l forța pe Putin să oprească războiul. "Trebuie să fim pregătiți să impunem sancțiuni devastatoare care să poată sufoca economia rusă odată pentru totdeauna," a afirmat el miercuri la postul BFMTV.
Potrivit unui oficial al UE, impulsul pentru noile sancțiuni este inspirat de senatorul republican Lindsey Graham, care a sugerat impunerea unor tarife de 500% asupra exporturilor rusești dacă Putin nu oprește atacurile asupra Ucrainei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰