Video "Habemus papam!". Primul Papă american din istorie a fost ales. Cardinalul Robert Prevost va lua numele de Papa Leon al XIV-lea
"Habemus papam!" Cardinalul Robert Prevost este noul Suveran Pontif şi va primi numele de Leon al XIV-lea. Este primul Papă american din istorie ales. Noul lider al celor aproape 1,4 miliarde de catolici a ieşit în balconul de la Vatican, unde a avut primul discurs.
LIVE TEXT: Observatornews.ro vă ține la curent, în timp real, cu tot ce se întâmplă la Vatican, unde a avut loc Conclavul pentru alegerea noului Papă!
UPDATE: "Pacea fie cu voi! Fraţi şi surori acesta este primul mesaj al Învierii Domnului Iisus. Aş ca vrea mesaj al păcii să intre în casele voastre şi în inimile voastre. Aceasta este pacea Învierii lui Iisus, o pace dezarmantă. Dumnezeu ne iubeşte pe toţi. Să păstrăm în mintea vocea Papei Francisc care binecuvintează Roma. Răul nu va câştiga, fără frică, uniţi, să mergem înainte. Lumea şi umanitatea are nevoie de El, de lumina lui Iisus. Aş vrea să mulţumesc fraţilor cardinali care m-au ales să fiu succesorului Sfântului Petru (n.red. primul Papă din istorie). Să nu ne fie frică să fim misionari şi să propăvăduim", a fost primul mesaj adresat de noul Papă în faţa miilor de oameni adunaţi în piaţa Sfântul Petru din Vatican.
- Doi africani, un asiatic și un european, printre favoriții la succesiunea Papei Francisc. Noul Papă ar putea fi...
- Cele patru nume care se luptă pentru a fi ales noul papă
- Conclavul cu cea mai mare diversitate geografică. De unde sunt cardinalii care aleg noul Papă
- Fum negru deasupra Capelei Sixtine. Alegerea unui nou Papă se reia joi
- EXCLUSIV. Croitorul care a confecţionat sutane pentru 3 papi diferiţi: "Am clienţi şi din România"
UPDATE: Cardinalul Robert Prevost este noul papă. El a fost prezentat joi seara la balconul din Piața Sfântul Petru de la Vatican, unde a avut primul discurs. Este primul papă american.
UPDATE: "Habemus papam! " Avem Papă. Fumul alb a ieşit în urmă cu scurt timp la Vatican, ceea ce înseamnă că Biserica Catolică are un nou lider. Noul lider al celor aproape 1,4 miliarde de catolici va ieşi în curând în balconul de la Vatican, unde va rosti pentru prima dată celebra binecuvântare Urbi et Orbi (trad: Oraşului şi lumii). Este un moment aştetat de zecile de mii de oameni în Piaţa Sfântu Petru, dar și pentru milioanele de oameni care urmăresc evenimentul în fața televizoarelor.
Noul lider al Bisericii a fost ales de un număr record de 133 de cardinali din 70 de ţări, faţă de 115 din 48 de ţări la ultimul conclav din 2013 - o creştere care reflectă eforturile papei Francisc de a extinde raza de acţiune a Bisericii în regiuni îndepărtate cu puţini catolici. 107 din cei 133 de cardinali electori au fost numiţi de el.
UPDATE: Cei 133 de cardinali care alcătuiesc Conclavul s-au întors în Capela Sixtină, după ce s-au retras pentru o pauză de prânz în urma voturilor de astăzi dimineață. Dacă nu se ajunge la un consens, vor vota din nou la ora 19:00.
Pentru alegerea unui nou papă este necesară o majoritate de două treimi – ceea ce înseamnă 89 de voturi în acest conclav. În medie, ultimele câteva conclavuri au durat trei zile și au fost necesare șapte runde de vot. Dacă nici astăzi nu este ales un nou papă, mâine se vor putea organiza până la patru noi runde de vot.
UPDATE: Votul în Capela Sixtină va fi reluat la ora 17:30, ora României. După a doua și a treia rundă de vot, cardinalii reuniți în Conclav s-au întors la Casa Santa Marta pentru prânz. Revenirea la Palatul Apostolic este programată în jurul orei 16:45, iar votul va fi reluat în Capela Sixtină la ora 17:30. Ulterior, în jurul orei 20:30, este programată celebrarea Vecerniei. Următorul semnal de fum este așteptat în cursul serii, cu excepția cazului în care noul Papă va fi ales în cea de-a patra rundă de vot. În acest scenariu, fumul alb ar apărea mai repede.
UPDATE Fumul negru care a marcat cele două voturi de dimineață ale Conclavului planează asupra presei internaționale. CNN remarcă faptul că această etapă a procesului nu este neobișnuită: Papa Benedict al XVI-lea a fost ales după patru tururi de scrutin, Papa Francisc după cinci, iar Papa Ioan Paul al II-lea după opt. Potrivit postului american, "toată atenția se îndreaptă acum către voturile din această după-amiază".
El Pais notează că următoarele două voturi vor fi "cruciale" în determinarea cursului Conclavului: dacă se va ajunge la o alegere rapidă a noului papă sau dacă "tensiunile acumulate în cei 12 ani de pontificat ai lui Francisc vor duce la un blocaj".
UPDATE A ieşit din nou fum negru din coşul Capelei Sixtine, semn că cei 133 de cardinali nu au ajuns încă la o decizie cu privire la viitorul Papă.
UPDATE Surse de la Vatican au declarat pentru Sky News că noul Papă ar putea fi ales astăzi.
Miercuri, cei 133 de cardinali electori nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nume, în singura rundă de votare organizată imediat după începerea conclavului, vederea fumului negru provocând dezamăgire în rândul miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru. Nimic excepţional în această privinţă: prima rundă permite în principal evaluarea forţelor prezente înaintea negocierilor dintre cardinalii diferitelor facţiuni din cadrul unui Colegiu Sacru foarte eterogen.
Joi, "prinţii Bisericii" au reînceput votarea, fiind programate două scrutine în cadrul sesiunii de dimineaţă şi alte două după-amiază. Dacă un nume primeşte o majoritate de două treimi, sau 89 de voturi, lumea va fi imediat informată printr-un fum alb care se ridică din coşul subţire instalat pe acoperişul capelei.
În fiecare zi se organizează patru sesiuni de vot, două dimineața și două după-amiaza. După fiecare grup de două sesiuni, va ieşi fum pentru a anunța rezultatul. Primul fum al zilei ar urma sa apară după ora 13:00, ora României, la finalul voturilor de dimineață. Al doilea fum al zilei ar urma să iasă după ora 20:00, la finalul voturilor de după-amiază
Durata conclavului este, evident, necunoscută şi dificil de prezis. Prin comparaţie, conclavele care au dus la alegerea lui Benedict al XVI-lea (2005) şi a lui Francisc (2013) au durat două zile. Cu un număr record de electori din aproximativ 70 de ţări, dintre care 15 sunt reprezentate pentru prima dată, precum Haiti şi Capul Verde, acest conclav promite a fi deosebit de deschis.
Fum negru, după primul conclav
Miercuri, miile de curioşi şi credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru au fost nevoiţi să aştepte pentru a vedea în sfârşit fumul negru ridicându-se de pe acoperişul Capelei Sixtine. Barbara Mason din Canada, în vârstă de 50 de ani, cu steagul ţării sale pe umeri, a traversat Atlanticul pentru a asista la acest eveniment. "Mă bucur că au aşteptat atât de mult, pentru că înseamnă că se gândesc cu adevărat cine va fi următorul papă", a declarat ea pentru AFP.
Ceremonia, extrem de codificată, a început cu o rugăciune a cardinalilor, care au jurat apoi, în latină, cu mâna pe Evanghelie, să păstreze secretul asupra votului lor şi asupra tuturor discuţiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, sub pedeapsa excomunicării (excluderea din comunitatea creştină).
Ei s-au încuiat apoi, cu faţa la maiestuoasa frescă a lui Michelangelo "Judecata de Apoi", într-o Capelă Sixtină drastic izolată - nu sunt permise telefoanele mobile, iar reţelele de telecomunicaţii sunt întrerupte între zidurile Cetăţii Vaticanului.
Pariurile online privind identitatea viitorului pontif sunt în desfăşurare - de la italienii Pietro Parolin şi Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, dar şi arhiepiscopul Marsiliei, francezul Jean-Marc Aveline sau filipinezul Luis Antonio Tagle, au apărut mai multe nume de "papabili", cardinalii consideraţi favoriţi.
Acoperit de aproximativ 5.000 de jurnalişti care au transformat zona din jurul Pieţei Sfântul Petru într-o vastă sală de presă în aer liber, acest conclav a stârnit un interes masiv în întreaga lume, depăşind cu mult sferele religioase.
Parolin rămâne favorit, dar crește susținerea pentru americanul Prevost
După prima zi de vot la Vatican, deși cardinalul Pietro Parolin este considerat favorit datorită experienței sale diplomatice, alți candidați câștigă teren, în special filipinezul Pablo Virgilio David și americanul Robert Francis Prevost, apreciat pentru pragmatism și capacitate de a uni diferite viziuni, relatează La Repubblica.
Cotele principale la casele de pariuri:
Pietro Parolin – 3,5
Pablo Virgilio David – 4,5
Pierbattista Pizzaballa – 8
Jean-Marc Aveline – 17
Robert Francis Prevost – 34
Cristóbal López Romero – 51
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰