Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De ce a anunțat Zelenski că este dispus să negocieze direct cu Putin, deși "a interzis" discuţiile cu el prin decret

Disponibilitatea președintelui Volodimir Zelenski de a purta discuții directe cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, săptămâna aceasta la Istanbul, a stârnit întrebări dacă contrazice sau nu decretul său din toamna lui 2022, care declara "imposibile" negocierile cu Putin. 

de Redactia Observator

la 13.05.2025 , 13:13

De ce a anunțat Zelenski că este dispus să negocieze direct cu Putin, deși "a interzis" discuţiile cu el prin decret Fotomontaj: Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski - Profimedia

Deși decretul din 2022 nu a fost anulat oficial, Zelenski a anunțat, duminică, 11 mai 2025, că este dispus să se întâlnească personal cu Vladimir Putin pentru a discuta despre soluționarea conflictului din Ucraina. Presa internațională a interpretat această deschidere ca fiind rezultatul presiunilor exercitate de președinte american Donald Trump, care ceruse anterior, printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale, ca Ucraina să accepte fără întârziere negocierile propuse de Putin, pentru 15 mai, în Turcia, deşi Moscova nu a acceptat armistițiul de 30 de zile cerut de Kiev şi UE.

Zelenski a declarat că îl va aștepta joi pe Putin în Turcia, pentru a nu părea intransigent în fața lui Trump, refuzând propunerea liderului rus. Totuși, Putin nu a sugerat că va merge personal la Istanbul, ci a propus desfășurarea discuțiilor la nivel de delegații. Totodată prin anunţul participării directe, Zelenski a ridicat miza acestor negocieri, deşi reacțiile oficialilor ruși şi ale Kremlinului sugerează că este puțin probabil ca Putin să accepte o călătorie în Turcia.

A interzis sau nu Zelenski negocierile cu Putin?

Articolul continuă după reclamă

Kyiv Independent a explicat că Zelenski nu a interzis practic negocierile cu Putin personal prin decretul din 2022, deși, la momentul respectiv, presa internațională, inclusiv cea ucraineană, relata că liderul de la Kiev a închis practic definitiv ușa dialogului cu Vladimir Putin, lăsând deschisă doar posibilitatea unor negocieri cu Federația Rusă, dar sub o altă conducere.

Pe acelaşi subiect

După anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, Volodimir Zelenski a emis un decret, promulgat pe 4 octombrie, care "menționa imposibilitatea desfășurării de negocieri cu președintele rus Vladimir Putin". La acea vreme, el spunea că "Putin nu știe ce înseamnă demnitatea și onoarea" și că Ucraina este "gata de dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte rus".

Moscova a folosit acest decret ca un pretext pentru a evita dialogul direct cu Kievul, în timp ce Putin a susținut în mod fals că Zelenski nu ar mai avea legitimitate ca reprezentant al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.  Totuși, potrivit unui oficial din administrația prezidențială ucraineană, decretul din 2022 a fost "un semnal adresat celor din Ucraina care încercau să poarte discuții cu Rusia pe canale ocolitoare". Oficialul a sublinit că "nu există o interdicție propriu-zisă, rușii i-au distorsionat sensul".

De fapt, constituția ucraineană precizează clar că președintele este cel care reprezintă statul în relațiile internaționale și conduce politica externă. Astfel, Zelenski are autoritatea de a decide cu cine, când și în ce format negociază, explică siteul ucrainean de știri în limba engleză.

Zelenski nu este obligat să anuleze decretul

Oleksandr Merejko, președintele Comisiei pentru Afaceri externe din parlamentul ucrainean, a declarat pentru Kyiv Independent că "decretul a fost interpretat greșit, fiind văzut ca o auto-interdicție. Nu e logic."

De fapt, el interzicea altora să negocieze în numele statului ucrainean. Inclusiv Zelenski a explicat anul trecut că decretul a fost emis pentru a opri tentativele de negociere prin canale neoficiale, inclusiv prin intermediul unor politicieni ucraineni pro-ruși. Printre aceștia s-ar fi numărat Viktor Medvedchuk, care ulterior a fost arestat și trimis în Rusia într-un schimb de prizonieri.

Zelenski nu este obligat nici să anuleze decretul pentru a putea negocia personal cu Putin. Decretul viza altceva: blocarea inițiativelor neautorizate. "Această interdicție se aplică altora. Nu văd de ce ar trebui anulat", a spus Merejko.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi se pare o idee bună ca elevii de clasa a VIII-a să dea Evaluare Naţională din mai multe materii?
Observator » Ştiri externe » De ce a anunțat Zelenski că este dispus să negocieze direct cu Putin, deși "a interzis" discuţiile cu el prin decret
OSZAR »