Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primul avion Rafale doborât în luptă. CNN: Bătălie aeriană între 125 de avioane de vânătoare pakistaneze și indiene

Un avion de vânătoare Rafale, operat de Forțele Aeriene Indiene, a fost doborât de Pakistan, acesta fiind primul aparat de acest tip pierdut în luptă de la intrarea în serviciu, în 2001. Informația a fost confirmată de un înalt ofițer din serviciile de informații franceze, citat de CNN. Incidentul a avut loc în contextual conflictului armat dintre cele două state care deţin arme nucleare, pe fondul tensiunilor din Kashmir.

de Redactia Observator

la 08.05.2025 , 13:11

Primul avion Rafale doborât în luptă. CNN: Bătălie aeriană între 125 de avioane de vânătoare pakistaneze și indiene Un avion de vânătoare Rafale, produs de Dassault, la show-ul aviatic Aero India 2019 - Profimedia

Potrivit oficialilor pakistanezi, cinci avioane indiene și o dronă au fost doborâte în total, ca reacție la loviturile aeriene lansate de India marţi noapte pe teritoriul pakistanez. Autoritățile indiene nu au comentat încă oficial aceste afirmații.

O sursă din serviciile de securitate pakistaneze a declarat pentru CNN că "125 de avioane de vânătoare din ambele tabere" au participat la ceea ce este descris drept una dintre cele mai mari și mai lungi lupte aeriene din istoria recentă a aviației. Confruntarea a durat mai bine de o oră, fără ca piloții să traverseze granița, pentru a evita un incident similar celui din 2019, când un pilot indian a fost capturat și prezentat de televiziunea pakistaneză.

Avionul de vânătoare Rafale este un aparat multirol de generația 4.5, produs de compania franceză Dassault Aviation. Prețul unui avion variază în funcție de configurație, între 100 și 120 de milioane de dolari, dar poate ajunge până la aproximativ 288 de milioane de dolari pe unitate. Până în 2025, India opera 36 de avioane Rafale în cadrul Forțelor Aeriene și are în plan să adauge încă 26 de unități pentru Forțele Navale.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Tiruri de artilerie și victime civile

India și Pakistanul au reluat miercuri noapte schimburile de focuri de artilerie la graniță, în a doua zi a celei mai grave confruntări militare din ultimele două decenii, relatează AFP.  Totodată Pakistanul susține că a doborât drone lansate de India, iar India afirmă că a neutralizat sisteme de apărare aeriană pakistaneze lângă Lahore

Până joi dimineață, cel puțin 43 de persoane și-au pierdut viața, printre care numeroși civili, conform bilanțurilor comunicate de ambele părți. Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a anunțat că va "răzbuna fiecare picătură de sânge vărsată", iar ministrul apărării, Khawaja Muhammad Asif, a transmis că "nu va exista nicio întârziere în reglarea conturilor".

Noaptea trecută, de-a lungul liniei de control care desparte regiunea disputată Kashmir, au continuat schimburile de focuri între militarii celor două state. Armata indiană susține că a reacționat "proporțional" la tirurile pakistaneze "neprovocate".

Victime și reacții regionale

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Indiei, bombardamentele pakistaneze au provocat 13 morți și 59 de răniți, majoritatea în satul Poonch, aflat la graniță. În Pakistan, o explozie puternică a fost auzită joi dimineață în Lahore, potrivit Geo TV. Locuitorii au relatat o explozie urmată de ridicarea unui nor de fum, iar zona a fost izolată de forțele de securitate. India nu a revendicat nicio acțiune militară în zonă.

În orașele din statul indian Punjab s-a instalat panica, iar locuitorii au început să facă provizii. De cealaltă parte, în Pakistan, școlile au fost redeschise, dar spitalele rămân în alertă, iar autoritățile de protecție civilă efectuează exerciții de pregătire.

Spațiul aerian restricționat

Autoritatea de aviație civilă pakistaneză a anunțat că principalele patru aeroporturi, Islamabad, Karachi, Lahore și Sialkot, vor rămâne închise până joi seară, din "motive operaționale".

Problema Kashmirului

Kashmirul este o regiune disputată între India și Pakistan încă din 1947, când, după împărțirea Indiei britanice, ambele țări au revendicat-o. Deși are o populație majoritar musulmană, maharajahul hindus a decis alipirea la India, declanșând primul război indo-pakistanez.

În prezent, regiunea este divizată de o linie de control: partea de sud-vest este administrată de India, iar cea de nord-vest de Pakistan. India consideră Kashmirul parte integrantă a sa, în timp ce Pakistanul îl vede ca teritoriu ocupat. Disputa a dus la trei războaie, zeci de conflicte armate și rămâne un punct fierbinte al tensiunilor dintre două state nucleare.

Pe 23 aprilie 2025, 26 de persoane au fost ucise într-un atac armat comis de militanți asupra unor turiști hinduşi în orașul Pahalgam, situat în Kashmirul indian, acesta fiind cel mai grav atac asupra civililor din regiune din ultimii ani. Pe 29 aprilie, Pakistanul anunța că deține informații "credibile" privind un posibil atac al Indiei în următoarele 36 de ore. În noaptea de 7 mai, autoritățile indiene au anunțat că au lovit nouă ținte pakistaneze în cadrul "Operațiunii Sindoor".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi se pare o idee bună ca elevii de clasa a VIII-a să dea Evaluare Naţională din mai multe materii?
Observator » Ştiri externe » Primul avion Rafale doborât în luptă. CNN: Bătălie aeriană între 125 de avioane de vânătoare pakistaneze și indiene
OSZAR »