Trump l-a criticat pe Zelenski, după declaraţiile "inflamatoare" despre Crimeea: "Nu are cu ce să se laude!"
Președintele Donald Trump l-a criticat miercuri pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru declarațiile sale conform cărora Ucraina nu va recunoaște controlul Rusiei asupra Crimeei, numind afirmațiile "foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia".

"Declarații inflamatoare precum cele ale lui Zelenski fac atât de dificilă încheierea acestui război. Nu are cu ce să se laude! Situația Ucrainei este gravă — poate avea pace sau poate continua să lupte încă trei ani înainte de a pierde întreaga țară", a scris Trump pe Truth Social, potrivit CNN.
Comentariile sale au venit la doar câteva ore după ce o întâlnire la Londra, care urmărea să contribuie la încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a fost retrogradată în importanță, după ce secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat că nu va mai participa.
Rubio era așteptat să participe la discuții cu oficiali ucraineni, britanici și europeni, însă purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat marți că nu va mai participa din cauza unor "probleme logistice". Totuși, un oficial american și doi diplomați europeni familiarizați cu situația au spus că, de fapt, administrația nu consideră că s-a ajuns la un punct decisiv în negocieri, iar Rubio nu a considerat că ar fi o utilizare eficientă a timpului său.
- Analiză CNN: Pacea în Ucraina pare tot mai îndepărtată după apelul lui Trump cu Putin
- Cannes 2025. Regizorul Wes Anderson a ironizat ideea lui Trump de a pune tarife pe filme: "Poţi să reţii filmul...
- Trump crede că Biden și-a ascuns cancerul de ochii lumii. Diagnosticul fostului președinte SUA stârnește...
- Ce i-a cerut Zelenski lui Trump, înainte ca președintele SUA să vorbească la telefon cu Putin
- Trump, după discuţia de peste 2 ore cu Putin: "Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru un...
"A fost mai bine să lăsăm discuțiile să își urmeze cursul decât să creăm iluzia că o descoperire majoră este iminentă," a declarat unul dintre diplomații europeni.
Ministerul britanic de Externe a confirmat miercuri că întâlnirea va avea loc la un nivel inferior. "Discuțiile vor continua la nivel oficial, dar sunt închise presei," a transmis ministerul jurnaliștilor.
Finalul războiului rămâne incert
Aceste evoluții aduc noi incertitudini asupra eforturilor diplomatice de a pune capăt războiului Rusiei. Statele Unite și-au înăsprit poziția în ceea ce privește forțarea Kievului să accepte un acord, însă Ucraina este fermă în refuzul de a ceda Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, sau părți din estul Ucrainei capturate după invazia din 2022.
Vicepreședintele american JD Vance a amenințat miercuri că SUA se va retrage din negocieri, spunând jurnaliștilor în timpul unei vizite în India: "Am făcut o propunere foarte clară atât rușilor, cât și ucrainenilor, iar acum e timpul să spună da sau ca SUA să se retragă. Ne-am implicat extraordinar de mult în diplomație și munca de teren."
Totuși, aliații europeni ai Ucrainei, în special Marea Britanie și Franța, speră să reducă diferențele. Discuțiile de miercuri urmau să continue după o întâlnire la Paris, săptămâna trecută, în care oficiali din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au discutat despre cadrul american pentru un acord de încetare a focului.
După ce Rubio a renunțat să participe la discuțiile recente, Bruce a anunțat că emisarul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, va reprezenta SUA la Londra.
Un oficial american a spus că Steve Witkoff, un alt emisar special al lui Trump, urmează să se întâlnească vineri cu președintele rus Vladimir Putin în Rusia.
Propunerea americană care a dus la impas include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova, a declarat un oficial familiarizat cu cadrul pentru CNN. Propunerea mai include și o încetare a focului pe linia frontului actual.
Orice recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar însemna o întoarcere radicală de la politica SUA din ultimii zece ani.
Zelenski a declarat marți că este deschis la negocieri cu Rusia, dar că Ucraina nu va accepta niciun acord care recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei. "Ucraina nu va recunoaște legal ocupația Crimeei," a spus el reporterilor. "Nu avem ce discuta. Este împotriva constituției noastre."
Întrebat dacă SUA doresc înghețarea actualelor linii teritoriale, Vance a spus miercuri: "Nu, nu am spus asta. Ce am spus este că linia actuală, sau una apropiată de ea, va fi probabil cea care va defini noile granițe ale conflictului. Bineînțeles, asta înseamnă că atât ucrainenii, cât și rușii vor trebui să cedeze o parte din teritoriile pe care le controlează în prezent. Vor fi necesare schimburi teritoriale."
Între timp, războiul s-a reluat cu intensitate în această săptămână, după o încetare surpriză a focului de Paște, pe care ambele părți s-au acuzat reciproc că au încălcat-o.
Miercuri, autoritățile ucrainene au anunțat că nouă persoane au fost ucise și cel puțin 30 rănite după ce o dronă rusească a lovit un autobuz care transporta muncitori în apropierea orașului Marhanets, în regiunea Dnipropetrovsk. Garda Națională a Rusiei a anunțat că a distrus 17 drone ucrainene în cursul nopții, potrivit agenției de presă Tass.
Discuții dificile
Discuțiile de la Londra au fost programate în contextul în care oficialii americani și-au exprimat public frustrarea față de lipsa de progres în încheierea războiului.
Trump a spus că SUA "trebuie să vadă un entuziasm real pentru a încheia" conflictul din partea ambelor tabere pentru a continua implicarea sa diplomatică, după ce Rubio avertizase săptămâna trecută că Washingtonul ar putea să se retragă dacă nu se vor vedea semne clare de progres.
Cadrul general a fost prezentat ambelor părți, au confirmat Rubio și Departamentul de Stat, pentru a vedea dacă diferențele pot fi reduse într-un timp scurt. Încă mai sunt elemente care trebuie clarificate, iar SUA plănuiește să colaboreze cu europenii și ucrainenii pe această temă în cursul săptămânii, a declarat un oficial pentru CNN.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus marți că negocierile "sperăm că merg în direcția bună", dar a refuzat să spună cum ar arăta, concret, o eventuală retragere a SUA din procesul de pace.
Moscova a tergiversat anterior negocierile pentru o încetare a focului și a respins o propunere anterioară a SUA privind un armistițiu de 30 de zile, agreat de Kiev.
Totuși, sub presiunea lui Trump, Ucraina și Rusia au exprimat disponibilitatea de a negocia pentru prima dată în ani; cele două părți nu au mai purtat discuții directe din primele săptămâni ale invaziei din 2022.
Luni, Putin a sugerat posibilitatea unor discuții directe cu Ucraina privind un armistițiu care să oprească atacurile asupra țintelor civile, dar a spus că este nevoie de discuții suplimentare pentru a defini ce înseamnă o țintă civilă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior declarațiile președintelui rus, spunând că "(Putin) se referea la negocieri și discuții cu partea ucraineană", potrivit agenției Interfax, citate de Reuters.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰