Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Radu Delicote: PSD încearcă schema din "tandemul istoric" Traian Băsescu - Emil Boc

Nicuşor Dan a câştigat detaşat turul al doilea al alegerilor pentru Palatul Cotroceni şi a devenit primul preşedinte al României ales la primul mandat fără să fie afiliat unui partid. Confirmarea victoriei sale a avut efecte imediate. Leul s-a apreciat cu mai mult de 1 procent, bursa a deschis pe plus şi a închis şedinţa de tranzacţionare cu 4% suplimentare, a scăzut şi ROBOR, în timp ce pieţele au răsuflat uşurate. Noi am analizat întreaga situaţie alături de Radu Delicote, specialist în marketing politic.

de Marius Pancu

la 20.05.2025 , 15:53

Analiştii Băncii JP Morgan de pe Wall Street afirmă că victoria lui Nicuşor Dan reduce riscul politic, iar devalorizarea leului va fi ceva mai moderată - dar nu va curge lapte şi miere. În opinia specialiştilor americani, un euro nu va mai costa mai puţin de 5 lei, iar - dacă nu reuşim să rezolvăm problema deficitului bugetar şi să continuăm să beneficiem de fonduri europene - moneda europeană va ajunge să fie cotată la 5,25 lei la finalul acestui an. Estimarea pe scenariul cu un extremist la putere era însă de 6 lei pentru un euro. 

Interesante sunt datele privitoare la migraţia votanţilor după primul tur către Nicuşor Dan. Acesta a convins 60% din votanţii lui Victor Ponta şi 66% din votanţii PSD să îl aleagă în turul doi, după ce au rămas fără propriile opţiuni în cursă. 

În diaspora, Nicuşor Dan a fost învins categoric în Germania, Spania, Italia şi Austria, dar lucrurile au fost mai echilibrate în Marea Britanie şi Franţa. Oricum, diferenţa dintre cei doi candidaţi la votul din diaspora a fost de 11 procente, deşi în scenariul cel mai negru pentru parcursul său era luat în calcul chiar şi un scor de 70 la 30% în diaspora. 

Vezi și

Pe plan extern, Nicuşor Dan a fost copleşit de un val de felicitări, de la Volodimir Zelenski, care l-a invitat la Kiev, şi până la preşedinta Parlamentului European, care l-a anunţat că va sosi săptămâna aceasta în Bucureşti. Nu au lipsit nici felicitări adresate de Italia, prin Giorgia Meloni, Ungaria, Polonia şi Serbia, dar şi de secretarul general al NATO. Singurii supăraţi sunt ruşii, care declară că Nicuşor Dan a devenit preşedinte ales doar datorită intervenţiei directe a Franţei asupra procesului electoral din România. Oficialii din Paris au negat orice implicare şi au dezminţit şi acuzaţiile lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, că un şef de Serviciu secret francez l-a abordat direct. Iar în tandemul pierzătorilor, George Simion şi-a contrazis "tăticul" politic care insinua că au fost fraude la vot. Simion a declarat că nu are indicii despre aşa ceva. Oricum, în intervenţia post-alegeri, Calin Georgescu a plagiat din nou din Gandalf. "Plângeţi, dragii mei, dar nu deznădăjduiţi. Nu toate lacrimile sunt rele", a transmis Călin Georgescu. În momentul despărţirii de la Tărâmurile Cenuşii, în "Stăpânul Inelelor - Întoarcerea Regelui", Gandalf spune acelaşi lucru, dar în engleză.

Pe acelaşi subiect

Noi am analizat întreaga situaţie alături de Radu Delicote, specialist în marketing politic. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii oferite de acesta:

- Avem o diferenţă uriaşă în favoarea lui Nicuşor Dan. Ce îi conferă asta ca avantaj politic, legitimitate politică, ascendent politic în următorii ani?

- Toate trei, dar nu numai asta. Cred că România, în momentul de faţă, se află ca într-o operă aşa frumoasă a lui Dickens, în cel mai frumos şi cel mai complicat moment cu putinţă. Şi îmi aleg cu grijă cuvintele, şi frumos şi complicat, pentru că, deşi am reuşit să arătăm un festival al democraţiei, prin alegeri bine organizate, prin alegeri, până la urmă, democratice, în care am avut prezenţă mare la vot, istorică chiar în diaspora, şi, până la urmă, tabere care, de bine, de rău, frustrate, nemulţumite, au acceptat înfrângerea sau rezultatul.

Acum ai totuşi un ascendent moral, cu un preşedinte care, culmea, nu este susţinut deloc politic, dar care, totuşi, poate să obţină o mare majoritate politică, consens agreată în Parlament. Deci poate vom vedea inclusiv un Guvern de asemenea natură, însă situaţia complicată este pe plan economic, unde vor veni peste noi o serie de măsuri fiscale unele dintre ele neplăcute, ca să fiu diplomat şi care, da, conform tuturor cutumelor, până la urmă, politice, de imagine şi de comunicare, se vor sparge în capul cui? În capul premierului şi, ulterior, în capul preşedintelui. Deci Nicuşor Dan are o misiune, hai să-i spunem complicată, dacă tot ne folosim de cuvinte atent alese, complicată şi i-aş spune chiar şi complexă, în perioada imediat următoare, pentru că, unu la mână, trebuie să pună un Guvern cât mai repede cu putinţă, Guvern care să fie legitim, şi PSD, mai mult ca sigur, nu o să vrea să intre la guvernare, o să vrea să rămână în opoziţie, dar aşa zisă opoziţie, pentru că va susţine minoritar Guvernul, deci de fapt AUR va deveni principala, să zic eu, voce de opoziţie din România. Doi la mână, Nicuşor Dan va trebui, cumva, să reuşească să împace societatea, care acum este cumva divizată, dar mai degrabă să micşoreze cumva falia dintre aceste părţi.

- Şi asta a şi spus duminică, în discursul pe care l-a avut după ce rezultatele au devenit imposibil de schimbat matematic, că îşi va dori să aducă unitatea aceasta în societate. Dar vreau să le luăm pe rând. Avem, sigur, problema Guvernului rămasă acum şi sunt mai multe scenarii. În primul rând avem scenariul cu Marcel Ciolacu, care pleacă de la guvernare, dar rămâne, totuşi, să negocieze nişte funcţii guvernamentale.

- Adio, dar rămân cu tine.

- Bun, acum, acest vot pe care îl avem în dreptul lui Nicuşor Dan înseamnă şi că România respinge ideile extremiste într-o mai mare majoritate. Pentru că până acum vorbeam de faptul că toate partidele tradiţionale, văzând succesul AUR din primul tur, au încercat să copieze, să devină mai populiste, să-şi adapteze retorica, să împrumute, pe ici, pe colo, din ideile pe care le vedeam vehiculate la AUR şi la POT. În condiţiile în care avem rezultatul acesta, PSD pe care cale o va lua? 

- Bună întrebare. Cred că o va lua pe calea Elveţiei politice, în sensul în care va încerca să împace şi capra şi varza şi ursul, de data aceasta. Cred că va încerca să se adreseze electoratului AUR, care poate e dezamăgit de George Simion, şi să încerce să mai tragă, de acolo, ceva spuză. Cred că va încerca să mai ia dintr-un PNL care este nemulţumit, dezamăgit, sau într-o degringoladă. Şi cred că, la limită, va încerca să-şi consolideze şi proprii, eu ştiu, lideri locali. Asta nu înseamnă că îi şi va reuşi, pentru că, în momentul de faţă, AUR are cu adevărat, şi am văzut pe rezultate, e în creştere la nivel de voturi şi la nivel de, să zic eu, susţinere politică. Deci AUR-ul cred că se uită cu mult mai mult interes la electoratul PSD, decât se uită PSD la electoratul AUR. Deci PSD, în momentul de faţă, cred că are misiunea politică pe care o are Nicuşor Dan, să încerce, foarte complex, să adune totul laolaltă. Vedem dacă îi va reuşi. Mă tem că nu îi va reuşi.

- Cu ce lideri?

- Bună întrebare. Cred că este momentul partidelor, de fapt momentul în partidele politice parlamentare cred că a venit momentul primarilor, ca să duc propoziţia până la capăt. Deci cred că este momentul primarilor, al liderilor locali, nu al liderilor de la centru. Şi vedem asta prin Ilie Bolojan, da? Care a venit din teritoriu. Vedem asta de la USR, pentru că îl avem pe Dominic Fritz deja o voce importantă. Cred că şi în PSD se va vedea acest lucru. O să fie Olguţa Vasilescu? S-ar putea să "da", dar pentru scurt timp. Dar mai vedem mai încolo, de fapt, cine îşi va face simţită prezenţa. Deci liderii din teritoriu încep să se manifeste puternic.

- Am auzit câţiva lideri din teritoriu astăzi vorbind chiar de Victor Negrescu. E prea elitist Victor Negrescu pentru a conduce PSD?

- Nu cred că este prea elitist. Cred că este un moment bun pentru el. A mai încercat, până la urmă, şi a mai avut aşa uşoare tendinţe, dar a fost repede dat la o parte. Personal, eu îl văd pe Victor Negrescu un lider bun, dar nu cred că are nevoie de contextul acesta tensionat. Deci dacă ar veni la guvernarea partidului, ar fi un moment foarte interesant de reset al PSD-ului. Până la urmă, cred că toate partidele au nevoie de tineri buni, capabili şi bine intenţionaţi la conducerea lor, dar nu cred că îi trebuie această criză în care se află partidul.

- PSD nu a susţinut pe nimeni în acest tur.

- Aparent, pe faţă, oficial, da. 

- Da, oficial nu şi-a exprimat susţinerea politică. Ce a însemnat asta pentru viitorul lor politic? Le va scădea procente pentru că n-au fost în tabăra învingătorilor?

- Nu. Pur şi simplu, în momentul de faţă, nu discutăm electoral, discutăm strict de negociere instituţională. Eu cred că PSD, în momentul de faţă, şi-a tăiat, ca să pot să fac o metaforă, un deget ca să salveze toată mâna pe care o mai are. Deci în momentul de faţă a preferat să nu facă niciun fel de campanie, oficial, repet, că neoficial am văzut ce s-a întâmplat în teritoriu. Deci a preferat, oficial, să nu se afişeze de partea nimănui ... 

- Păi nu ştiu, că în teritoriu au fost şi mulţi care au tras pentru George Simion, asta cu siguranţă, dar şi viceversa, pentru Nicuşor Dan, deci au fost cumva împărţite şi acolo lucrurile, dar mă uit la datele acestea, care vin de la CURS, după exit-poll, cumva cu migraţia alegătorilor din primul tur şi, din datele pe care le-am extras eu, părându-mi surprinzătoare, şi o să vă rog să mă ajutaţi să le explic, sunt că 60% din votanţii lui Victor Ponta, cumva tot votanţi PSD, şi 66% din votanţii PSD au mers către Nicuşor Dan.

- Acolo este o nuanţă. Deci votanţii lui Victor Ponta nu sunt, cumva, votanţi per se PSD. Sunt votanţi poate cumva dezamăgiţi de ce s-a întâmplat în campania electorală sau care au rămas, eu ştiu, cu dorinţa unui lider care să se reîntoarcă înapoi în PSD şi să refacă, da, aşa-zisa situaţie din partid. Deci discuţia, acolo, a fost, de fapt, poate de greşelile pe care le-a făcut George Simion, din moment ce acest electorat a plecat, pentru că Victor Ponta a apăsat fix aceleaşi butoane pe care George Simion le-a apăsat în campanie. 

- Bun, tandemul pe care şi-l doreşte Nicuşor Dan ar fi Ilie Bolojan. Spuneaţi dumneavoastră, şi o ştim cu toţii, că va fi un mandat greu, un an greu, cel puţin.

- Da, da, da.

- Şi vorbim poate chiar şi de un guvern de sacrificiu, pentru că ar trebui să ... 

- Nu ştiu dacă neapărat de sacrificiu în sensul clasic. Cred că un an de zile sigur o să reziste Guvernul. De ce spun asta, ca timp? Pentru că e nevoie, ca aceste măsuri să-şi producă efectele, este nevoie de câteva luni, cel puţin, de aici încolo. Deci toată clasa politică, la unison, o înţelege, deşi nu o spune pe faţă, răspicat, că este nevoie de un Guvern care să ofere stabilitate, pentru că stabilitatea înseamnă, de fapt, predictibilitate în faţa partenerilor străini, iar predictibilitate înseamnă, să spunem, eficienţă economică, da? Din perspectivă diplomatică. Adică anumite măsuri care să ne ajute să ieşim din această criză venită inclusiv pe filiera externă. Ori asta înseamnă că trebuie să ai un Guvern bine stabilit, nu pe care să-l dai jos, după trei luni de zile, de la Palatul Cotroceni.

- Şi nici nu este în interesul nimănui să se ducă la guvernare acum şi să implementeze aceleaşi măsuri.

- Exact.

- Şi ziceam, spuneam mai devreme că ne uităm la scenarii. Mai este scenariul cu un PSD care rămâne în opoziţie. Asta ce fel de impact ar avea asupra electoratului? Inclusiv asupra electoratului lui sau asupra electoratului în general? Un PSD care fuge de răspundere, că nu ai cum să ascunzi faptul că în ultimii trei ani au fost la guvernare. 

- PSD încearcă schema pe care am avut-o când eram în tandemul, dacă vă aduceţi aminte, tandemul istoric cu Traian Băsescu şi Emil Boc, când au venit şi au tăiat salariile bugetarilor. După ce a trecut o perioadă de timp în care măsurile acelea fiscale şi-au făcut efectul în societate, PSD a venit înapoi pe cai mari, cu Victor Ponta premier şi de acolo încolo istoria ne spune ce s-a întâmplat. Nu ştiu dacă îi mai iese această schemă de şah din simplul motiv că ai AUR, care este un radical liber care va muşca puternic din PSD, în momentul de faţă. Şi cred că AUR de-abia aşteaptă acest lucru. 

- Şi mai este un Bemol aici. Dacă rămâne PSD la guvernare şi avem acel Guvern de mare uniune naţională, o coaliţie mult mai largă, avem, într-adevăr, doar AUR şi POT în opoziţie. Ce ar însemna asta?

- Da, într-adevăr, păi AUR ar rămâne vocea principală a opoziţiei. Ar însemna că AUR se consolidează şi mai mult, dar sigur asta se va întâmpla în orice scenariu. AUR, în momentul de faţă, se consolidează ca principalul partid de opoziţie, indiferent ce se întâmplă cu PSD-ul, că va intra în schema de guvernare sau că va rămâne în aşa-zisa opoziţie.

- Cu George Simion lider? Că, în general, liderii pleacă, după ce ratează alegerile prezidenţiale sau orice fel de alegeri.

- În general liderii pleacă, da, de acord. Nu ştiu cum o să se întâmple la AUR, pentru că nu am mai văzut AUR prinsă în această cursă electorală până acuma. Deci nu avem vreun moment în care să putem compara AUR cu ea însăşi, ca animal politic. Tot ce pot să analizez, la nivel de cifre, este că pot să văd că George Simion a fost pe creştere electorală. Deci totuşi există un ascendent moral al său să poată să rămână şi să ceară să rămână la nivelul conducerii. Dacă îl va folosi sau în ce formă, nu ştim încă în momentul de faţă. 

- Pericolul Călin Georgescu a trecut odată cu aceste alegeri sau hidra are multe capete şi poate să-i revină oricând electoratul?

- Să ştiţi că Călin Georgescu şi-a păstrat, şi nu cred că nu întâmplător s-a afişat prea puternic cu niciun lider, inclusiv nici cu George Simion, la limită, deşi au apărut inclusiv în platoul unei televiziuni împreună. Dar Călin Georgescu nu a ieşit până la capăt împreună cu George Simion pentru că vaga mea impresie, nasul meu de om de comunicare îmi arată şi îmi spune că vrea să-şi lase uşile deschise pentru un viitor proiect politic. Cum va arăta el? Eu cred că mai stă puţin şi aşteaptă să vadă, de fapt, cum se reconfigurează clasa politică şi de abia de acolo încolo va lua o decizie.

- Claudiu Târziu, apropo de proiecte politice, anunţă astăzi un pol conservator. Prin conservator înţelegând spre extrema-dreaptă. Ce va însemna asta şi de unde poate să obţină el aderenţi?

- Păi îţi trebuie în primul rând, ca să poţi să devii relevant politic, îţi trebuie să construieşti un grup parlamentar. Ca să poţi să construieşi un grup parlamentar, îţi trebuie, conform legii, 12 deputaţi, da? Şi atunci încearcă, să racoleze deputaţi sau senatori de unde? De la POT, de la S.O.S., de la PSD sau de la AUR. Astea ar fi primele direcţii, cele mai simplu, bineînţeles, ca să poţi, repet, să devii relevant politic, să ai ascendent politic, să poţi să comunici în direcţia conservatorismului. Deci cred că fiecare încearcă să-şi facă o schemă în momentul de faţă, schemă politică, dar, repet, guvernamental vom vedea, cel mai probabil, PNL, USR, UDMR în arcul guvernamental, cu un PSD în minoritate, susţinând acest Guvern.

- Cu Ilie Bolojan premier?

- Cu Ilie Bolojan premier, da.

- Şi atunci întrebarea este - cu guvernul acesta greu, care urmează, Ilie Bolojan rezistă un mandat întreg sau ... ?

- Patru ani, nu. Doi ani s-ar putea să da, într-un scenariu pozitiv. Un an, cu siguranţă rezistă.

- Şi atunci asta nu înseamnă că Ilie Bolojan, cumva figura la care multă lume se uita providenţial, nici nu apucă să facă ce ar fi putut să facă, pentru că trebuie în primul rând să scoată ... 

- Da, da, dar probabil că acceptă. Întotdeauna compromisul acesta vine şi cu părţi pozitive. Deci există şi o parte pozitivă într-un compromis de genul acesta, fie el şi politic. Şi cred că Ilie Bolojan şi-a făcut, deja, o serie de calcule. Şi totuşi să reuşeşti ... sau poate au un as în mâneca, pe care nu îl vedem astăzi, la anumite măsuri fiscale şi poate va reuşi o poveste de succes guvernamentală, fabuloasă, de care nici nu ne dăm seama în momentul de faţă. În următoarele 100, 150 de zile. Şi atunci va discuta de cu totul şi cu totul alţi termeni. În scenariul în care nu se întâmplă lucrul acesta, atunci Ilie Bolojan sigur şi-a făcut nişte calcule politice, aşa cum şi-a făcut şi Marcel Ciolacu, şi se uită instituţional la o viitoare carieră în Camera Deputaţilor, Senat, poate comisar european, cine ştie.

- Ce înseamnă victoria lui Nicuşor Dan pentru spectrul acesta mai larg al Europei care este cumva atinsă de flagelul extremei-drepte?

- Înseamnă că am arătat că, totuşi, putem fi o insulă de stabilitate din perspectiva păstrării sentimentului de Uniune Europeană intact. Pentru că aici a fost miza. Miza nu a fost neapărat să ştiţi că oamenii care au votat cu Nicuşor Dan sau cu George Simion nu au votat în speţă pentru Nicuşor Dan sau pentru George Simion ci au votat pentru o idee pe care o reprezentau aceştia. Sau au votat, mă rog, împotriva celuilalt candidat. Dar ideea pe care a mers Nicuşor Dan sau victoria pe care o vedem astăzi este, de fapt, victoria europenismului versus victoria, dacă vreţi, a MAGA sau ideii de MAGA plus/ minus anumite mici influenţe din partea estică. Deci în momentul de faţă triumful este, şi pe care şi Germania l-a dat în alegerile europarlamentare pe care le-a avut de curând, deci triumful este al europenismului şi al ideii de Uniunea Europeană pe care o vedem în România foarte puternic în momentul de faţă.

- Aţi vorbit de unitate, a vorbit Nicuşor Dan de unitate, sigur că suntem cu toţii realişti că am dat doar "snooze" la pericolul extremismului până peste 4-5 ani. Nu l-am îndepărtat de la rădăcină. Întrebarea este - vedeţi în clipa de faţă nişte măsuri absolut concret pe care preşedintele sau/ şi clasa politică le pot lua astfel încât extremismul să nu mai aibă aceeaşi putere de seducţie peste 4-5 ani? 

- Să dialogheze, constant şi disciplinat. Să cheme la masa discuţiilor de fiecare dată pe toţi liderii din orice direcţie ar fi, inclusiv pe cei ai AUR şi S.O.S. şi POT. Fără niciun fel de problemă. Să le accepte măsurile cu care aceştia vin, pentru că s-ar putea, printr-un program de guvernare sau printr-un program de propuneri pe care l-ar da preşedintele, să fie una, două idei bune şi să înţeleagă şi să accepte acest lucru. Deci să ne ferim de elementele extreme, dăm totul la o parte, totul este prost, doar cu ce venim noi este bun. Nu. Hai să învăţăm să fim puţin diplomaţi din toate părţile. Trei la mână, mă aştept să văd un model de preşedinte care ne-a lipsit în ultimii 10 ani, care să fie cum? Prezent în societatea românească, nu reactiv la anumite teme şi atât.

- Şi să facem un pic de debunking, să vedem aşa, strategia a la long a partidelor extremiste. Cum vă aşteptaţi să acţioneze în următorii ani?

- Ca AUR să aibă succes în următorii patru ani, succes indiferent de cum ar arăta acest electorat, trebuie să-şi tempereze discursul, trebuie să-şi modeleze discursul şi trebuie să lase la o parte ideea extremismului şi să intre pe ideea pragmatismului politic. Pentru că în momentul de faţă, de fapt şi de drept, liderii aşa-zişi extremişti, pentru că de fapt ei nu sunt extremişti, în sensul pur teoretic al cuvântului, sunt doar conjunctural extremişti, deci liderii aceştia, dacă îi pui la aceeaşi masă, nu se vor înţelege. Şi am văzut, de fapt, inclusiv cazul premierului Ungariei, care când l-a susţinut, când nu l-a susţinut pe George Simion. Deci lucrurile sunt foarte nuanţate. Dacă înveţi să-ţi moderezi limbajul şi dacă înţelegi că politica este mai mult decât ţipete sau anumite, nu ştiu, mesaje tăioase ci de fapt este vorba despre pragmatism şi un plan, atunci s-ar putea chiar să ai succes.   

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi se pare o idee bună ca elevii de clasa a VIII-a să dea Evaluare Naţională din mai multe materii?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Radu Delicote: PSD încearcă schema din "tandemul istoric" Traian Băsescu - Emil Boc
OSZAR »