Video Cum a ajuns Ziua Internațională a Femeii să fie sărbătorită pe 8 martie
Există şi lucruri pe care le păstrăm neschimbate, din fericire. Martie este despre doamne. Cel puţin începutul lunii. Neschimbate în ultimii zeci de ani dar nu a fost mereu așa.
Pentru atenția pe care o primim zilele acestea, dar mai ales pentru drepturile de care ne bucurăm în prezent, trebuie să mulțumim femeilor care, acum mai bine de un secol, și-au unit vocile pentru o schimbare.
Cum a ajuns Ziua Internațională a Femeii să fie sărbătorită pe 8 martie
În primăvara lui 1908, 15.000 de femei au ieșit la proteste pe străzile din New York, cerând salarii mai mari, program de lucru mai scurt și dreptul de a vota.
Un an mai târziu, în ultima zi de iarnă, pe 28 februarie, s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Femeii, în Statele Unite. În 1911, s-au alăturat demersului alte patru țări: Austria, Danemarca, Germania și Elveția.
- Rata anuală a inflației a scăzut sub 5% în luna martie. Margarina şi citricele, printre produsele care s-au...
- Europa a traversat cea mai fierbinte lună martie din istorie, anunţă Copernicus. În România, temperaturile s-au...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 17-18 mai. Ce nu trebuie să ratezi
- 17 mai, Sfântul Apostol Andronic. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 17 mai, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Abia în 1975, ONU a celebrat pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii, pentru care a fost aleastă data de 8 martie. Și așa a rămas de atunci.
Între timp, sute de milioane de femei și-au câștigat drepturile, dar încă sunt locuri și momente unde acestea nu există sau sunt încălcate. În România, abia din 1946 avem dreptul să votăm. Abia din 1954 s-a introdus egalitatea juridică între soți. Abia în 2003 a fost adoptată prima lege împotriva violenței domestice.
În continuare există diferențe între femei și bărbați când vine vorba de carieră. La nivel european, o angajată câștigă cu 13% mai puțin decât un angajat. Doar 38% dintre aleșii europarlamentari sunt femei.
Așa că da, e important să ne amintim sensul adevărat al acestor zile: șanse egale pentru femei și bărbați.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰