Video Telefonul, văzut prin lentila microscopului: sunt de 18 ori mai multe bacterii decât pe WC
Telefonul mobil ne bagă în spital. E, pentru cei mai mulţi dintre noi, o prelungire a corpului. Îl butonăm non-stop şi intrăm în panică dacă îl uităm undeva. Dar, cel mai grav, habar n-avem cât de tare ne poate îmbolnăvi. Medicii spun că e plin de bacterii periculoase, care ajung ușor în corp și pot duce la infecții serioase. Reporterii Observator au făcut un experiment.
Îl folosim în metrou, la sală, în pat sau în baie. Îl atingem de mii şi mii de ori pe zi. Studiile sunt şocante - pe telefonul mobil sunt mai multe bacterii decât pe colacul de la toaletă, de 18 ori mai multe.
Am vrut să vedem cum arată, de fapt, un telefon prin lentila microscopului. Așa că am prelevat o mostră și am analizat-o într-un laborator.
"Pregătim un preparat microscopic, umed dintre lamă şi lamelă şi ne uităm la microscop. Surprinzător, ceva, ceva, a ieşit. Sunt acestea transparente pe care le vedeţi aici şi se mişcă. Acestea par a fi nişte e.coli după cum arată. Dar nu putem spune cu certitudine ce sunt, dat fiind faptul că e o probă luată dintr-o dată. Nu este cultivat pe mediu specific, să ştim exact", spune Gabriela Isopencu, conferenţiar inginer.
Potrivit studiilor, pe telefoane sunt între 120 și 200 de tipuri de bacterii
- STS pregăteşte apelul video la 112. Cui i se va adresa noul serviciu
- Ce este "autismul virtual", boala de care tot mai mulţi copii suferă din cauza expunerii la telefonul mobil şi...
- Și-a scăpat telefonul de la 3.000 m când sărea cu parașuta și a rămas șocat când l-a găsit. Avea doar o...
- Influencerița Ioana Taisia, la un pas să fie păcălită la telefon, cu ajutorul AI. S-a prins în ultima clipă
- Momentul în care un bărbat fură un telefon dintr-un amanet, în faţa angajatului. Poliţia a găsit mobilul,...
În unele cazuri, au fost descoperite inclusiv bacterii fecale, din cauza igienei deficitare.
"Ce e important de spus e că persoanele care au un sistem imunitar problematic, că sunt în vârstă, au boli cronice este posibil ca la un moment dat e.coli să pună probleme deosewbite şi să ajungem la infecţii destul de grave, la cazuri critice care sunt terapie intensivă", spune Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș.
"Mai folosesc ocazional când văd, gen am fost la metrou sau aşa, ca să mai scot şi eu un dezinfectant, o chestie şi îl mai şterg. E foarte posibil să luăm vreun microb ceva şi de asta îl dezinfectez mai mereu"
"Pe lângă frecatul de tricou îl mai dezinfectez şi cu spirt, o dată la câteva zile după ce merg la sală şi simt că e murdar", spun oamenii.
"Curăţarea trebuie să se facă la o săptămână. Sunt anumite persoane care şi la jumătate de săptămână fac curăţarea. Sunt persoane care nu curăţă niciodată", spune Răducanu Bogdan, manager service GSM.
Medicii merg şi mai departe şi ne spun să ne despărţim de telefon măcar atunci când mergem la toaletă, iar în locurile aglomerate să evităm să îl aşezăm pe mese.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰