Video Tehnologia care revoluționează medicina într-un spital din Timișoara. Cum învață pacienții să meargă din nou: "N-aş fi putut altfel"
Tehnologia continuă să revoluţioneze medicina şi scurtează procesele de recuperare. La Spitalul Județean din Timișoara, pacienții care au probleme motorii învaţă din nou să meargă sau să îşi miște mâinile cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație. Medicii folosesc roboţii medicali, unici în sistemul public de sănătate din România, echipamente sofisticate care par să facă magie, dar care sunt, de fapt, rezultatul ştiinţei aplicate cu pasiune.
"Alex rs se numește. El este pentru membrul superior. Îl utilizăm atât pentru patologie de umăr, cât și pentru patologie de cot", a explicat un cadru medical.
Robotul, aflat în dotarea Spitalului Judeţean din Timişoara, îi ajută pe bolnavi să-și recapete mobilitatea. Aceștia nu-şi mai dau seama când lucrează și când se joacă.
"Nici telefon din ăsta modern nu am vrut. Foarte mult mă ajută", a spus Floarea Bădescu, pacientă.
În aceeași încăpere, un alt robot care foloseşte tehnologie de ultimă generaţie e pus la treabă de medici
- Timişoarean, reținut pentru trafic de minori. Ar fi obligat o adolescentă de 15 ani să se prostitueze, banii îi...
- Panică la un liceu din Timişoara după ce câţiva elevi au găsit cutii cu semnul radioactiv. Ce a descoperit...
- Bărbat de 50 de ani, găsit mort în apropierea unui spital din Timișoara
- Accident teribil în Lugoj. O femeie a murit după ce a intrat cu motocicleta într-o basculantă. Autoutilitara a...
- Nereguli la Timişoara, oraş-magnet pentru turişti străini: 12 terase din centru, fără autorizaţie de...
Tehnologie revoluționară într-un spital din Timișoara
"Aici avem robotul Gloreha, axat pe recuperare şi creşterea mobilităţii membrelor superioare cu ţintă la nivelul articulaţiilor degetelor", a explicat un alt cadru medical.
Într-o lume în care fiecare secundă contează, tehnologia a intrat în joc cu aliaţi de nădejde: roboţii medicali. Practic lucrează cot la cot cu medicii și le fac viaţa mai uşoară, dar şi munca mai precisă. Iar pacienţii, au toate șansele să devină gameri pasionaţi. 5 tipuri de astfel de roboţi medicali sunt puşi la dispoziţia pacienţilor. Robotul R-Force, de exemplu, face minuni la pacienţii care au probleme la membrele inferioare și îi reînvaţă să meargă corect.
Ioan Pop a fost victima unui accident rutier în anul 2018. Cu dublă fractură de femur, a acumulat până acum peste 300 de zile de recuperare. De când au apărut roboţii, viaţa lui s-a schimbat.
"La cazul cum am fost eu, cam greu dacă nu e tehnologie. Nici n-aş fi putut să scap altfel. Am încercat şi la băi, mai multe variante, dar ca aici nu mi-a mers niciunde", a povestit Ioan Pop.
"Avem aparatură care este dedicată pacienţilor cu patologie ortopedică, pacienţilor cu patologie neurologică", a declarat Anca Dinu medic primar recuperare medicală
"Ne gândim la modalităţile prin care să asiguram şi ambulator, să asigurăm şi după masa, să asigurăm, de ce nu, şi noaptea dacă exista cereri", a declarat Dorel Săndesc manager Spitalul Județean Timișoara.
Roboţii medicali de la Timişoara au costat 5 milioane de lei şi au fost cumpăraţi cu fonduri de la Ministerul Sănătății.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰