Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Economist: A venit "mama tuturor crizelor" în România. În două luni am putea rămâne fără bani de pensii şi salarii

Cutremur financiar în România. Vine apocalipsa fiscală după rezultatul alegerilor şi dinamitarea Guvernului. În premieră, cursul oficial anunțat de BNR a trecut de 5 lei pentru un euro. Piaţa valutară este în fierbere, iar dezastrul are efect de domino şi antrenează scumpiri în lanţ la toate serviciile şi produsele de import: facturi la telefoane, chirii, credite în valută, plus mâncarea de zi cu zi, adusă din afara ţării. Şi ROBOR a trecut de 6, cea mai mare creştere zilnică din ultimii 3 ani. 

de Florentina Lazăr

la 06.05.2025 , 19:12

La prânz, piaţa valutară era în fierbere, iar leul se prăbușea în fața monedei europene. Banca Națională cota euro la aproape 5 lei și 4 bani, cel mai mare nivel din istorie. Pe piața interbancară, moneda ajungea la aproape 5 lei și 10 bani.

"De o anumită perioadă de timp avem ieşire de capital mai mare decât intrările de capital, ele evident s-au văzut semnificativ şi după alegeri. În consecinţă, există această presiune pe curs care se manifestă în aceste zile destul de substanţial", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR. 

"Mama tuturor crizelor" ajunge în România

Vezi și

La casele de schimb de valutar, moneda europeană a ajuns deja la 5 lei si 7 bani. Deprecierea leului scumpeşte bunurile importate- alimente şi electrocasnice şi ratele bancare pentru creditele in euro vor fi mai mari. La fel şi abonamentele de telefonie mobilă, iar chiriile calculate în moneda europeană, vor creşte.

Pe acelaşi subiect

Banca Națională a pompat 2 miliarde de euro într-o singură zi după ce George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Și demisia premierului Marcel Ciolacu a mai înfipt un cui în instabilitatea de pe piața financiară. 

Fără intervenția BNR, euro s-ar putea apropia în doar câteva zile de 6 lei, avertizează specialiștii, care vorbesc despre o criză economică istorică. Capitalizarea companiilor românești a scăzut cu peste șase miliarde de euro într-o singură zi. 

"Vedem în momentul de faţă avem o mamă a tuturor crizelor în România. Criză politică, avem preşedinte interimar, Guvern interimar. Guvernul interiamr nu poate să adopte niciun fel de OUG, asta înseamnă imposibiliateta statului de a reacţiona la crizele care nu se mai opresc", a declarat Gabriel Biriș, expert fiscal.

Previziuni sumbre pentru economia românească

"Practic, după 1990 nu am mai avut o situaţie la fel de gravă, poate doar imediat după Mineriadă. Ne apropiem de acelaşi peisaj ca atunci pentru că este o este, deocamdată, o economie fără niciun fel de perspectivă. Nimeni nu poate să aibă încredere în ce se întâmplă în România. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla", a declarat Mircea Coșea, profesor de economie. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a urcat azi la 6,08 %, cea mai mare creştere zilnică din ultimii 3 ani. 

"Dobânzile deja au început să crească şi ele vor continua să crească. În termeni rezonbabili sper. Este un răspuns la presiunea pe curs pe care o înregistrăm în aceste zile", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR. 

Timp de două zile, bursa a deschis pe minus, iar Guvernul nu s-a putut împrumuta. Cu un deficit bugetar care, în ritmul actual, ar putea depăși 10% din PIB anul acesta, deși Executivul și-a stabilit o țintă de 7%,  experții anunţă apocalipsa fiscală. Iar nota de plată pentru criză este decontată de români. 

"Să ne aşteptăm la ce e mai rău din punct de vedere economic. Adică la imposibilitatea plăţii de către Guvern a pensiilor şi salariilor bugetarilor. Banii ăia vor fi mâncaţi în două luni de zile, de pensii şi dupa aia nu mai rămâne nimic", a declarat Gabriel Biriș, expert fiscal. 

România riscă să piardă aproape 14 miliarde de euro, bani europeni din PNRR. Pentru că avem guvern interimar, nu avem stabilitate şi nu suntem credibili, iar întâlnirile cu oficialii de la Bruxelles au fost amânate. Și reforma fiscală trebuia să fie gata până pe 4 iunie, însă un executiv interimar nu poate adopta ordonanțe, proiecte de lege, ori promova politici noi. Asta înseamnă că noile taxe pentru români ar putea fi adoptate pe repede înainte, fără prea multe discuții cu mediul de afaceri.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea despre alegeri
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?

Observator » Ştiri economice » Economist: A venit "mama tuturor crizelor" în România. În două luni am putea rămâne fără bani de pensii şi salarii
OSZAR »