Video Ce cred italienii despre Papa Leon. Noul Suveran Pontif a oficiat prima sfântă liturghie în Capela Sixtină
Lumea catolică are un nou Papă. Şi-a luat numele de Leon al XIV-lea şi este primul Suveran Pontif american din întreaga istorie a Bisericii Catolice. După anunţul ritualic, fostul cardinal Robert Francis Prevost a susţinut primul său discurs din Balconul Basilicii Sfântul Petru, în faţa a mii de credincioşi care au aşteptat zi şi noapte decizia conclavului. Cu lacrimi în ochi noul papă a adresat lumii un mesaj emoţionant de pace şi unitate.
Fumul alb, care a vestit că s-a ales noul Papă, a ieşit pe coşul Capelei Sixtine ieri, după-amiază, la ora 18 şi 10 minute, ora locală. În Piaţa Sfântul Petru, sentimentul apăsător de aşteptare s-a transformat repede, în bucurie. 100.000 de credincioşi se aflau în piaţa din faţa Capelei Sixtine, în momentul anunţului istoric. Printre ei, şi români.
Papa Leon a oficiat prima sfântă liturghie în Capela Sixtină
În jurul orei 12.00, ora României, în Capela Sixtină, Papa Leon al XIV-lea a oficiat şi prima sa slujbă, în noua calitate. Foarte mulți oameni au venit să urmărească Sfânta Liturghie de aici, din piața Sfântul Petru, fericiți și împliniți cu noua decizie.
De dimineață, toată lumea căuta suvenirurile cu imaginea noului papa. Nu se găsesc încă de cumpărat, dar să știți că, în acest moment, cea mai bună amintire este un ziar. Am întrebat oamenii ce părere au despre Papa Leon al XIV-lea și spun că le place, că pare un om bun.
- Papa Leon al XIV-lea anunţă că va continua "moştenirea preţioasă" a predecesorului său, la prima întâlnire...
- Ce salariu ar putea avea un Papă? Beneficiile pe care Vaticanul le asigură Suveranului Pontif
- Susținătorii MAGA nu-l plac pe Papa Leon, pentru direcția similară cu cea a Papei Francisc: "Un mesaj trimis...
- Controversele din jurul noului Papă. Cazul de abuz sexual care se leagă de numele său pe vremea când era misionar...
- Papa Leon este licențiat în matematică. Ce mesaj le-a transmis credincioşilor catolici
Dacă aseară am simțit ceva scepticism din partea unora, atunci când anunțul s-a făcut și am aflat cu toții că noul papa este american, până astăzi s-au convins că nu e nici atât de american, nu e nici prieten cu Donald Trump. Se pare că va fi un creștin și în niciun caz un politician. Iar numele ales este unul cu totul și cu totul special.
Pare că vom avea și o revoluție în sensul bun al cuvântului, spun oamenii, pentru că de-a lungul istoriei asta au dovedit toți papii care și-au ales acest nume, Leon.
Cine este Leon al XIV-lea, primul suveran pontif american din istorie
Robert Francis Prevost s-a născut pe 14 septembrie, 1955, în Chicago într-o familie cu origini italiene, franceze și spaniole. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Statele Unite, alături de părinţi şi de cei doi fraţi şi a studiat la Universitatea Villanova din Pennsylvania, de unde, în 1977, a obţinut licența în matematică. În acelaşi an, Prevost a intrat în noviciat în Ordinul Sfântului Augustin, iar, în 1981, a depus jurămintele solemne. "Confesiunile Sf. Augustin vorbesc despre prietenie, despre familie, despre importanţa mamei lui, tatălui lui, despre ambiţia oamenilor, despre atât de multe aspecte diferite ale vieţii umane", spune Papa Leon al XIV-lea.
La 27 de ani, după ce a absolvit Teologia la Uniunea Teologică Catolică din Chicago, Robert Francis Prevost a fost trimis la Roma pentru a studia dreptul canonic la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino. Pe 19 iunie 1982, cel care avea să devină Papa Leon al XIV-lea a primit hirotonirea preoţească. "Ceea ce cred că este important la Presvot este numele pe care l-a ales. A ales Leon. Trebuie să ne amintim că predecesorul lui, Leon al XIII-lea, a fost cel care a început mişcarea de justiţie socială în Biserica Catolică", a explicat Thomas Reese, analist.
Trei ani mai târziu, în 1985, Prevost a fost trimis la misiunea augustiniană din Chulucanas, Peru şi a continuat ca director al proiectului comun de formare pentru aspiranții augustinieni. Acum, el deține şi cetățenia statului Peru. "Pe pămânurile noastre, a semănat speranţă, a mers alături de cei aflaţi în nevoie şi a împărtăşit bucuria poporului nostru. Alegerea lui pentru Peru nu a fost doar formală, dar profund spirituală şi umană. A ales să fie unul dintre noi, să trăiască printre noi şi să ducă în sufletul său credinţa, cultura şi visurile acestei naţiuni", spune Dina Boluarte, preşedinte Peru. "Papa Leon al XIV-lea este un papă cu origini peruane. Este un papă care a şi făcut o misiune în Peru, face parte din rândul oridinului augustinienilor şi este un papă care ăşi va îndrepta, cu siguranţă, privirea către societate, către oameni şi va continua ceea ce Papa Francisc a început", a explicat Alina Maria Balaş, responsabil comunicare Universitatea Pontificală Santa Croce.
Papa Francisc l-a numit membru al Congregaţiei pentru Cler în 2019 şi membru al Congregaţiei pentru Episcopi în 2020, iar, la 30 septembrie 2023, pontiful argentinian l-a proclamat Cardinal. Noul papă vorbește cinci limbi și poate citi și scrie în latină și germană.
Scandalul care se leagă de numele Papei Leon al XIV-lea
Viaţa nu i-a fost însă lipsită de scandaluri. Papa Leon al XIV-lea este acuzat că nu a gestionat corespunzător mai multe cazuri de abuz sexual în Peru. Conform New York Times, el nu ar fi sprijinit victimele abuzurilor sexuale care au implicat doi preoți din dioceza de Chiclayo.
Chiar şi aşa, în ultimele luni, noul pontif a criticat dur politicile antimigrație ale administraţiei Trump. L-a contrazis şi pe vicepreşedintele american care a spus că există un concept creștin conform căruia îți iubești familia, apoi îți iubești aproapele şi după prioritizezi restul lumii. Pontiful a declarat imediat că JD Vance greșește şi Iisus nu ne cere să ne evaluăm dragostea pentru ceilalți.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰