Conclav şi cardinali, noua obsesie a reţelelor de socializare
De la videoclipuri care îi prezintă pe cardinalii catolici ca pe nişte piloţi de Formula 1 şi până la imaginea devenită virală a lui Donald Trump în ţinută papală, conţinuturile online din jurul conclavului, care va începe miercuri la Roma pentru alegerea următorului papă, proliferează pe reţelele de socializare, informează AFP, citaţi de AGERPRES.

Cel mai probabil generată de inteligenţa artificială, o fotografie în culori distribuită sâmbătă de preşedintele american pe reţeaua sa de socializare, Truth Social, îl arată stând cu un aer solemn pe un tron, cu chipul inexpresiv, purtând sutana albă a papei, mitra pe cap, impunătoarea cruce din aur la gât, cu mâna stângă sprijinită pe coapsă şi cu degetul arătător al mâinii drepte îndreptat spre cer.
Imaginea, aspru criticată, este doar un exemplu dintre numeroasele conţinuturi online, adeseori umoristice, care au inundat internetul după moartea papei Francisc pe 21 aprilie.
În total, peste 1,3 milioane de mesaje au fost publicate pe reţeaua de socializare X despre acest conclav după decesul suveranului pontif, în timp ce subiectul a cumulat 363,3 de milioane de vizualizări pe TikTok, o reţea de socializare deosebit de populară în rândul tinerilor, potrivit portalului de monitorizare online Visibrain.
A fost lansat şi un joc online. Denumit "Fantapapa", el le permite utilizatorilor să îşi aleagă cardinalii preferaţi şi să facă pronosticuri, după modelul pariurilor sportive.
- Noul Papă și-ar fi presimțit alegerea cu o seară înainte de conclav. De ce l-a sfătuit fratele lui să nu ia...
- Doi africani, un asiatic și un european, printre favoriții la succesiunea Papei Francisc. Noul Papă ar putea fi...
- "Habemus papam!". Primul Papă american din istorie a fost ales. Cardinalul Robert Prevost va lua numele de Papa Leon...
- Cele patru nume care se luptă pentru a fi ales noul papă
- Conclavul cu cea mai mare diversitate geografică. De unde sunt cardinalii care aleg noul Papă
Protocol, mister şi aparat de stat
Alegeri organizate cu uşile închise în monumentul care este Capela Sixtină, un suspans intens, un fum negru sau alb: această puternică "simbolistică vizuală este propice formatelor narative ale reţelelor de socializare", a declarat Refka Payssan, doctorandă şi cercetătoare în ştiinţe ale informării şi comunicării.
"Conclavul este în acelaşi timp despre podoabe aurite, protocol, aparat de stat, dar şi despre secret şi despre mister", savant întreţinute de către Vatican, a declarat Stephanie Laporte, fondatoarea OTTA, o agenţie de consiliere în domeniul strategiei digitale.
Iar "tinerii adoră să facă speculaţii", a continuat ea. "Pe reţelele de socializare, toată lumea are o părere, o opinie şi toată lumea vrea să decripteze informaţiile, să caute indicii, să ştie care dintre cardinali va deveni papă. Este aproape ca un 'escape game' ('joc de evadare', bazat pe observare, deducţie şi logică)", consideră Stephanie Laporte.
De altfel, există şi "această curiozitate pentru istoria făcută în direct", conclavul fiind perceput ca un eveniment rar şi istoric, cel mai recent având loc în urmă cu 12 ani, a reamintit Refka Payssan.
Dincolo de sfera catolicilor, "tinerii sunt foarte conştienţi de influenţa papei asupra a sute de milioane şi chiar a miliarde de persoane, fie că este vorba despre poziţia sa asupra contracepţiei sau a mediului", notează Stephanie Laporte.
Transformare digitală şi cultura pop
Interesul generat de conclav reflectă şi transformarea digitală adoptată de Vatican în ultimii ani pentru a seduce tinerele generaţii.
Contul oficial al papei de pe X, @pontifex, creat în 2012 în timpul lui Benedict al XVI-lea, dar utilizat mai ales de către Francisc şi care include versiuni în nouă limbi, totalizează 50 de milioane de abonaţi, în timp ce contul de Instagram al defunctului papă avea peste 10 milioane de admiratori.
Cu sprijinul Bisericii Catolice, numeroşi cardinali au investit şi ei timp şi eforturi în sfera reţelelor de socializare, devenind, în cazul unora dintre ei, adevărate personalităţi ale internetului.
Tarcisio Isao Kikuchi, arhiepiscopul de Tokyo, şi-a înmulţit "selfie-urile" pentru cei 2.900 de abonaţi ai săi de pe Instagram şi cei 1.700 de prieteni de pe Facebook, publicând inclusiv o fotografie care îl prezintă alături de confraţii lui într-un autobuz în timp ce mergeau să se roage la mormântul papei Francisc.
Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, cu aproape 300.000 de abonaţi pe X şi 55.000 pe Instagram, publică în mod regulat videoclipuri în care îşi descrie zilele petrecute la Roma înaintea conclavului, fără să dezvăluie totuşi conţinutul discuţiilor în curs de desfăşurare.
Cunoscut pentru poziţiile lui moderate, cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle are succes datorită videoclipurilor sale care îl prezintă în timp ce face karaoke. Are peste 600.000 de admiratori pe Facebook.
Cardinalii sunt "personaje absolut fascinante, care au intrat în 'cultura pop', alimentând entuziasmul publicului", a subliniat Stephanie Laporte.
Acest fenomen a fost evidenţiat şi mai mult prin intermediul unor opere cultural-artistice, cum ar fi romanul "Îngeri şi Demoni" al scriitorului Dan Brown, adaptat într-o producţie cinematografică în 2009, şi, mai recent, filmul thriller "Conclave", regizat de cineastul german Edward Berger, care se bucură în prezent de un succes fulminant în cinematografe şi pe platformele de streaming.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰